Aleksandar Sapic
Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Poslednji kapitalac koji je ušao u SNS, Aleksandar Šapić, biće među glavnim favoritima za mesto gradonačelnika Beograda. Pored toga što ima veliku podršku na Novom Beogradu, ali i u vrhu vladajuće partije, bivši vaterpolista iza sebe ima i brojne afere Nova.rs će se u nekoliko nastavaka pozabaviti repovima "koji se vuku" iza ovog političara.

Dugogodišnji prvi čovek Novog Beograda, otkako je u maju zaseo u fotelju potpredsednika Glavnog odbora SNS, figurira kao najozbiljniji kandidat za prvog čoveka Beograda, makar kao nosilac liste naprednjaka na lokalnim izborima u Beogradu. To, međutim, ne znači da će Šapić zaista i biti gradonačelnik prestonice.

Kako je naš portal juče prvi objavio, osim Šapića, Aleksandar Vučić razmišlja i o Goranu Vesiću, ali i o Ani Brnabić, ukoliko budu bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Nova.rs će se u nekoliko nastavaka pozabaviti svim aferama koje se vezuju za ovo troje političara. Krećemo od Aleksandra Šapića.

Pored toga što ima zavidno stranačko i funkcionersko iskustvo, Šapić je iza sebe ostavio brojne afere koje su mnogi izgleda zaboravili. Još 2012. godine bivši vaterpolista kupio je trošnu kuću površine 172 kvadratna metra u Ulici Laze Lazarević, nakon čega je na tom mestu izgradio vilu od 672 kvadrata, i to bez građevinske dozvole. Prve komšije, porodica Pejić, već tad su se žalili inspekciji na ogradu visine 6 metara koju je podigao na metar od njihove kuće.

Te iste godine Sekretarijat za imovinu doneo je rešenje po kome se pet manjih placeva u Ulici Laze Lazarević, ispod Partizanovog stadiona, dodeljuje Šapiću na upotrebu. Parcele su dodeljene bez konkursa i javnog oglašavanja. Rešenje je potpisao tadašnji sekretar Petar Živanović, a izdato je na Šapićev zahtev. Tih pet placeva je ukupne površine 1.884 kvadrata, a vrednost zemljišta je, prema nekim procenama, iznosila dva miliona evra.

Da stvar bude bizarnija, Šapić je do tada regularnu ulicu pregradio metalnom kapijom visokom šest metara, a na mestu pomenutih parcela podigao je brojne objekte, kao i bazen, sportske terene i prateće objekte. Prekršio je zakon koji govori da bilo kakav objekat ne sme biti bliži od 25 metara od najisturenije ose železničkog koloseka. Njegov objekat je, naime, svega 8 metara udaljen od železničkog koloseka.

Ulica više nije prohodna za saobraćaj, jer se na njeno mesto uselio Aleksandar Šapić. Ako danas pokušate da pronađete Ulicu Laze Lazarevića na bilo kojoj mapi, nje nema, jer je skoro 10 godina uzurpirana od strane ovog funkcionera (ne može da prođe ni Gugl vozilo). I nikom ništa, do dana današnjeg.

Krivična prijava zbog nelegalne vile

Devet godina kasnije, na adresu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu stigla je krivična prijava protiv istaknutog člana Srpske napredne stranke zbog nelegalne izgradnje vile u naselju Bežanijska kosa.

Šapić je početkom ove godine kupio kuću na Bežanijskoj kosi površine 149 kvadrata. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da ta kuća ima površinu od 98 kvadrata, dok je u katastru nepokretnosti navedeno da je njena korisna površina 149 kvadratnih metara.

Na licu mesta vidi se da je u toku ozbiljno renoviranje tog objekta, a postavljena je i građevinska tabla (nakon toga prekrivena) na kojoj je navedeno ime investitora (Aleksandar Šapić), adresa, odobrenje za radove, prijava, predviđeni datum početka i kraja radova.

Foto: Newsmax Adria

Zbog nelegalne gradnje, protiv Šapića je krivičnu prijavu podneo njegov prvi komšija Ljubinko Pejović, i to zbog toga što je, kako navodi u prijavi, ugrozio kvalitet njegovog stanovanja i drastično umanjio vrednost njegove nekretnine.

“Oba stana se nalaze pod zajedničkim i jedinstvenim krovom, a objekat je podeljen po vertikali. Od početka maja 2021. godine, prijavljeni Aleksandar Šapić izvodi građevinske radove na svom delu objekta, kao i na zajedničkom tavanskom prostoru”, ističe se u prijavi.

Foto: Printscreen

“Blokiran je dosad prirodan pogled na javne površine i time je na drastičan način smanjena vrednost stambene jedinice čiji je vlasnik podnosilac ove prijave. Ljubinko Pejović je odmah prijavio nelegalnu gradnju nadležnoj građevinskoj inspekciji gradske uprave Grada Beograda i to do sada sa četiri podneska, međutim inspekcija ne preduzima ništa iz svoje neposredne nadležnosti”, ističe se u dokumentu u koji je naš portal imao uvid.

Šapić

Nelegalna gradnja i u Zvečanskoj

Šapić je i ranije, kršeći zakon, u Beogradu izgradio više nepokretnosti, ukupne površine od 525 kvadrata, i to u dvorištu vile u Zvečanskoj ulici. Tako je bez građevinske dozvole podigao sportski objekat od 286 kvadrata, bazen površine 56 kvadrata, pomoćni objekat od 38 kvadrata, kao i nadstrešnicu od 145 kvadrata.

Gradnja bez građevinske dozvole je krivično delo za koje je previđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora kao i novčana kazna. Osim toga, zakon predviđa i rušenje bespravnog objekta.

Naravno, budući da istaknuti funkcioneri ne podležu ovakvim problemima, Šapić zbog ovoga nije pretrpeo nikakve sankcije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare