Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odlazeća potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović obratila se danas javnosti poslednji put u svojstvu člana Vlade Srbije i tom prilikom govorila je o svojoj političkoj budućnosti, ali i stvarima koje su obeležile prethodni period.

Pročitajte još...

Možda i zvučnija vest o tome ko su novi članovi Vlade Srbije bila je ta da Zorana Mihajlović, posle 10 godina, neće biti deo izvršne vlasti i kabineta u Nemanjinoj 11.

Na oproštajnoj konferenciji ona je govorila o svom radu, političkim okolnostima i stavovima koji su je, po svemu sudeći, koštali ministarskog mesta.

Odbila poslušnost

Već dugo u javnosti vlada uverenje da je osnovni kriterijum za opstanak na funkciji bezrezervna lojanost i poslušnost. Ministri su dužni da ne dovode u pitanje sud šefa Aleksandra Vučića, aposlutnog lidera SNS i čoveka koji određuje sastav kabineta u Nemanjinoj 11. Mihajlović, koja čitavu deceniju bila deo Vlade Srbije, očigledno je u poslednje dve godine odbila poslušnost.

„Novoj ministarki želim sve najbolje. Ni njoj neće biti lako. Meni nije bilo lako, ja nisam pristala da budem pion, to je možda razlog zašto smo ovde“, rekla je ona.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ostaje u politici i već je kandidovala svoju političku platformu

Pitanje koje se logično nametalo jeste da li će odlazeća ministarka ostati u politici po napuštanju funkcije. Ona tvrdi da se to ne dovodi u pitanje.

„U Vladi sam 10 godina i iza mene stoje rezultati koje sam zajedno sa svojim timom postigla. Za mene je ovo novi početak. Svakako ostajem u politici i želim da radim za svoju državu i za svoj narod. To sam uvek radila, još iz svojih studentskih dana. Smatram da je Srbiji mesto u EU i boriću se da u ovim novim podelama, Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku. Ono čime želim da se bavim je energetika, evropske integracije i pre svega politika. Ostaću u političkom životu Srbije i to je moj plan“, podvukla je ona.

Nejasno da li ostaje u SNS

Iako iz Srpske napredne stranke poručuju da je neophodno da svi ministri, bivši i aktuelni, ostanu deo „jedinstvene porodice“ Mihajlović nije dala precizan odgovor na pitanje da li će ostati u SNS.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/

„Danas nije svakako dan da pričamo o tome. Takođe, mislim da članstvo u SNS ne ograničava nikoga od nas da se bori za svoje stavove, a moji stavovi su – Srbija na Zapadu i Srbija u Evropi. O tome kako, sa, da ili bez SNS, ima vremena“, rekla je ona.

Otvoreno o bogatim stranačkim kolegama

U nekoliko navarata je odlazeća ministarka govorila o tome da su se „određene stvari dešavale u prethodne dve godine“ i da će biti prilike u narednim mesecima da o njima govori javno. U jednom trenutku je čak napomenula da pojedine kolege iz njene stranke iskorišćavaju članstvo u partiji za bogaćenje.

„Mislim da će i meni biti nekeko lakše da ne gledam neke ljude koji iskorišćavaju SNS kao svoj „džuboks“ za bahaćenje i bogaćenje, a verujem i da će njima biti lakše da ne gledaju mene šta mislim o njima, odgovorila je ona.

Ne misli je Vlada proevropska

Na pitanje da li ju je stav o tome da Srbija treba da bude na Zapadu koštao mesta u Vladi, Mihajlović je odgovorila da je bila sve vreme u manjini, ali da je sigurna da je predsedniku Srbije jasno kakve bi odluke naša zemlja trebalo da donese.

„Ja jesam sigurno bila u manjini u smislu da sam bila neko ko se bori da Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku. To ne znači da mi koji se zalažemo zato i koji smo u manjini, nismo u pravu. Mislim da će nova Vlada o tome raspravljati. Čast izuzecima, nisam sigurna koliko je nova Vlada Srbije proevropska, ali je važno da je prosrpska. Pretpostavljam da će doneti prave odluke“, navela je ona.

Ne osećam se ni malo odgovorno o stanju u EPS

Govoreći u EPS-u, ona je rekla se ne oseća odgovornom zbog stanja u tom preduzeću. Mihajlović je rekla da je „jasno ko je odgovoran“ za EPS i da je Ministarstvo podnelo krivične prijave zbog toga.

Foto: Shutterstock, KABINET POTPPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

„Elektroprivreda Srbije, ako ne bude promenila nešto u svom načinu upravljanja, mislim da će biti mnogo problema. Ovo ministarstvo, kad je formirano pre dve godine, odmah je napravilo analizu i izvestilo sve koji su iznad nas o problemima u EPS. Na vreme smo odreagovali i žao mi je što nismo prethodnih godina bili u ovom ministarstvu, jer ne bi bili u ovoj situaciji“, kazala je Mihajlović.

O odnosu sa Vučićem – imaće glavobolju manje

Zorana Mihajlović na kraju se zahvalila kadroviku Vlade Srbije i čoveku s kojim je, prema sopstvenom priznanju, razgovarala svaki put pred ulazak u Vladu Srbije. Ona je, međutim, negirala autentičnost razgovora između nje i šefa srpske države koji je ranije objavljen u medijima.

„To je čovek koji me je 2010. godine pozvao u SNS. To je čovek s kojim sa svaki put sedela kad smo dogovarali da budem minsitarka u prethodnim vladama. To je čovek s kojim sa juče sedela i dogovarala da ne budem ministarka u narednoj vladi. Inače, sve one priče o našem razgovoru – nisu tačne. Mi smo imali razogovor u četiri oka i to ne želim da prenosim. Mislim da mu neće biti lako, ali isto tako mislim da će imati jednu glavobolju manje. Dakle, neće više imati jedan jedini drugačiji ton iz vlade koji je do sada imao“, zaključila je ona.

Otkrila da Vučić laže – „slučajno“

Iako predsednik Vučić tvrdi da je Srbija prestala da uvozi električnu energiju, Zorana Mihajlović je na oproštajnoj konferenciji za medije otkrila da naša država ipak to i dalje čini.

„Prethodne noći smo opet uvozili električnu energiju. Potrošili smo 2,2 miliona evra“, dodala je ona.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zorana Mihajlović bila je ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije u prethodnom sazivu. Za ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine izabrana je najpre 2012. godine, a dve godine kasnije, po završetku izbora 2014. godine, postaje ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture. Na toj poziciji je bila do 2020. godine, kad je ponovo vraćena u sektor energetike u kom se zadržala do poslednje odluke šefa naprednjaka.

BONUS VIDEO: „Neki SNS koriste kao džuboks za bogaćenje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare