Aleksandar Jakšić i Aleksandar Šapić Foto:Filip Krainčanić/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Među 10 novih direktora javnih preduzeća u Beogradu našlo se i ime Aleksandra Jakšića, momka rođenog 1993. godine koji će u narednom periodu obavljati funkciju direktora „Gradskog-stambenog“. Iako ima manje od 30 godina, Jakšić je uspeo da se svojim „delima“ nametne SNS kroz napade na profesorku Ekonomskog fakulteta Danicu Popović, ali i odbranu dokazanog plagijata ministra Siniše Malog. Ova ulaznica koju je platio bila je dovoljna da bude novi čovek od poverenja beogradskih naprednjaka, koje gradonačelnik Aleksandar Šapić nije želeo ni da predstavio odbornicima i medijima.

Na stolu odbornika u Skupštini Grada tek nekoliko minuta pred početak sednice stigle su biografije novih direktora preduzeća, koje odbornici zbog ubrzane procedure nisu mogli ni da pročitaju, niti da diskutuju o tome. Bilo je vremena da se kaže po koja reč o novim direktorima, a da je vlast dala više prostora, deo rasprave sigurno bi otišao u smeru koji bi javnosti skrenuo pažnju na lik i delo novog direktora „Gradskog stambenog“, Aleksandra Jakšića.

Šta stoji i biografiji Jakšića – veze sa NBS, napadi na Danicu Popović

U zvaničnoj biografiji Jakšića, momka rođenog 1993. godine stoji da je završio osnovne studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 2017, nakon čega je završio i master na istom fakultetu. Kada je reč o dosadašnjem radnom iskustvu, Jakšić je od 2016-2021. radio kao rukovodilac “Talent programa” u Narodnoj banci Srbije.

Zadatak mu je bio da uspostavi saradnju između NBS i svih ekonomskih i pravnih fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj, koje su se odnosile na stručne prakse I razne letnje škole koje su obučavale studente. Nakon završetka pomenutog projekta, Jakšić je u avgustu 2021. godine postao zamenik generalnog direktora Direkcije za ljudske resurse i organizaciona pitanja u Narodnoj banci. Od tada njegov zadatak postaje da daje instrukcije, izrađuje analize organizacije I da upravlja ljudskim resursima u Direkciji.

Pročitajte još...

Branio Sinišu Malog u „Hit tvitu“

Pored kvalifikacija koja su se našle u biografiji Jakšića, postoje i one koje su vešto sakrivene od očiju javnosti, a koje novom direktoru „Gradskog-stambenog“ nikako ne idu na čast. Pre nekoliko godina na Ekonomskom fakultetu počela ja prava „hajka“ na redovnu profesorku Danicu Popović, gde je grupa studenata optužila Popović da je plagirala radove, a pogađajte ko je bio u glavnoj ulozi – tačno tako, Aleksandar Jakšić.

On je kroz veliki broj medija dobio priliku da napada Popović, tražeći da bude isključena sa katedre za Međunarodnu ekonomiju nazivajući je plagijatorom, iako postupak nije tada ni bio pokrenut.

U medijima bliskim vladajućim krugovima govorio je da su svi na Ekonomskom fakultetu 2019. godine znali kako je Popović plagirala radove pokojnog profesora Stojana Babića, odnosno da je njegova dela nakon smrti potpisala pod svojim imenom. Popović je govorila da iza napada na nju stoji lično Aleksandar Vučić, a da nikakvog plagijata nema.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Konačno, Jakšiću ali i nalogodavcima hajke na profesorku Popović nije ni bilo bitno da li će postupak biti okončan, već da se aktivno napada profesorka i da talas optužni krene u njenom pravcu i da je diskredituje u stručnoj i široj javnosti.

Da je Aleksandar Jakšić čovek zadatka potvđuje i slučaj dokazanog plagijata ministra Siniše Malog, koga je gostujući u “prajm tajmu” (razmislite koji student je ikada imao gostovanja u prajm tajmu) branio od navoda da nije potpisao tuđe radove kao svoje. U emisiji “Hit tvit” Jakšić je optužio profesora Karapandžu, koji je među prvima govorio da je Mali plagijator, govoreći da Karapandža nema pravo da napada Malog.

Očigledno su napadi na Danicu Popović i Sinišu Malog bili dovoljna ulaznicu koju je Jakšić platio da bi se našao kao novi direktor javnog preduzeća, a da li će biti i dalje koristan igrač za vlast ostaje da pokaže vreme. Za sada mu odlično ide, a i funkcija je stigla.

Bonus video: Red uvreda, red informacija – Šapić odgovarao na pitanja odbornika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare