Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstavnici 10 opozicionih stranaka održali su danas ispred Skupštine Srbije konferenciju za novinare, nakon koje su predali svoju platformu za pregovore o izbornim uslovima sa vlašću. Iako je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao opoziciju da se prijavi za dijalog, kao i da preda svoje platforme, dobrodošlica danas okupljenim predstavnicima opozicije je pokazana tako što su vraćeni sa glavnog ulaza u Skupštinu i upućeni na ulaz u Kosovskoj ulici.

Nakon što su, ipak, predali svoje zahteve na pisarnici parlamenta, generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov je za portal Nova.rs rekao da se „20 godina nakon petooktobarskih demokratskih promena i tri decenije od obnavljanja višepartizma u našoj zemlji vraćamo u režim takmičarskog autoritarizma“.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Izbori se održavaju, ali se njihovi rezultati unapred znaju. U takvim okolnostima, direktan dijalog sa ovom vlašću je nemoguć, već je isključivo moguć dijalog uz posredovanje EU. Mi u taj dijalog ulazimo sa dobrom voljom, ali bez previše optimizma da je ova vlast spremna da odmakne dalje od fasadnih promena. Uostalom, junski parlamentarni izbori su bili možda i najneslobodniji od dolaska ovog režima na vlast pre skoro 10 godina. Mi  smo danas predali predlog zajedničke Platforme za pregovore o uslovima za slobodne i poštene pod okriljem EU, zajedno sa još organizacija. Nadali smo se da možemo doći do jedinstvene platforme i sa ostalim strankama opozicije, ali nažalost Đilasov blok nije se odazvao našim pozivima za razgovore, čak se nisu odazvali ni pozivu da razgovaramo o njihovom predlogu platforme. Mi smo sačekali sa predavanjem naše platforme do poslednjeg momenta, kako bismo iscrpeli sve mogućnosti za zajednički nastup“, rekao je Samofalov i dodao:

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pored platforme za pregovore o fer izbornim uslovima, nastavićemo i pregovore sa RTS o otvaranju prostora za kritičko mišljenje. Emisija „Reč na reč“ je mali, ali nedovoljan iskorak u tom pravcu i zbog toga je neophodna nova runda pregovora sa RTS. Pozdravljamo i činjenicu da su stranke, koje su nas optuživale zbog ovih razgovora sa RTS, počele obilato da koriste emisije upravo na javnom servisu za svoje nastupe. Pozivamo ih da ipak nastavimo ove pregovore sa RTS-om zajednički. Nažalost, situacija je u opoziciji danas takva, da ni jedinstvo opozicije nije  jedini preduslov za pobedu. Pobedićemo SNS onako kako smo ih uvek i pobeđivali do sada – energijom, politikom, organizacijom i terenskim radom i direktnom komunikacijom sa građanima.

On smatra da ni bojkot režimskih medija nije doneo nikakve rezultate.

„Niti  im je opao tiraž i gledanost, niti smo bilo šta postigli time. Zato krećemo i u režimske medije. I to neće nikako biti aboliranje ili legitimizovanje tih medija, već isključivo obraćanje građanima koji su godinama izloženi jednostranoj istini jedne ili druge strane. Nažalost, čak i u navodno nezavisnim medijima postoji snažna diskriminacija unutar same opozicije. Zato se moramo svim sredstvima i na svakom mestu boriti da istina dođe do građana i da mogu slobodno da biraju na izborima. Ključni izborni uslov je istinito i objektivno informisanje glasača, jer samo takav birač moze birati slobodno“, rekao je Samofalov.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar