Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vazduh u Beogradu nije najzagađeniji u svetu, kućni testovi na koronu nemaju dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva i odustajemo od 5G mreže, jer običnim građanima nije potrebna, tri su neistine koje je premijerka Srbije Ana Brnabić izgovorila u toku samo jedne nedelje.

Nakon što su se u apotekama u Srbiji nakon spektakularne najave pojavili i brzi testovi na korona virus, označeni kao kućni testovi, a zatim i rasprodati brzinom svetlosti, a naknadno se ispostavilo da nikako nisu za kućnu upotrebu i da ih mogu koristiti samo profesionalci, jer u suprotnom postoji opasnost od povrede, premijerka Srbije je pokušavala da opere ruke od odgovornosti države za ovaj propust.

Kućni test nema dozvolu Agencije 

Brnabić je ovim povodom rekla sledeće:

„O tome je razgovarano na Kriznom štabu i Ministarstvo zdravlja je proverilo, ti testovi nisu dobili odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva”, rekla je Brnabić u emisiji “Hit tvit” i dodala da su povučeni iz prodaje.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Uz napomenu da će resorno ministarstvo zdravlja proveriti kako su se uopšte našli u državnim apotekama, premijerka je dodala da se takve stvari dešavaju.

„Ljudi uvezu takve testove i našli su se u apotekama. Pa ne možete vi iskontrolisati sve što se dešava u Srbiji svakog minuta“, rekla je ona.

Neistina broj jedan.

Nova.rs naknadno je došla do rešenja Agencije za lekove i medicinska sredstva, koje je potpisao lično direktor Saša Joćović, a na osnovu kojeg se jasno vidi da je ova ustanova izdala odobrenje za Covid 19 Antigen rapid test 16. novembra, te da je data dozvola i za prodaju u apotekama.

Beograd nije među najzagađenijim gradovima

Sledeća neistina kojom je predsednica Vlade Srbije obmanula građane jeste tvrdnja da Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova sveta, iako se zagađenost vazduha u glavnom gradu mesecima unazad može videti golim okom, a građani se bukvalno guše otrovima koje udišu.

Iako se na listi Air visual vazduh u Beogradu često nalazi na listi najzagađenijih gradova sveta.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovim povodom Brnabić je rekla:

„Beograd nikako nije jedan od najzagađenijih gradova na svetu. Činjenica da nemamo dovoljno mernih stanica u Beogradu, ali da ih ostali gradovi imaju. Svakako da problem postoji i on je višedecenijski. Počeli smo da radimo na rešavanju problema još 2015. godine i sve probleme rešavamo, pa tako i ovaj. Značajan pokazatelj toga kako rešavamo probleme jeste to da smo u prvih mesec dana rade vlade postavili još jedan kamen temeljac za postrojenje za odsumporavanje u u termoelektrani Nikola Tesla“, rekla je Brnabić takođe u „Hit tvitu“, a na pitanje da li postoji ugljarska mafija, o kojoj je govorio direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, kazala je da je proveravala i u Ministarstvu energetike, EPS-u, i inspekcijama i da mi, kako kaže, konkretan dokaz za tu tvrdnju nemamo.

Građanima ne treba 5G mreža

Ako se nešto može vezati za politiku Ane Brnabić, onda je to svakako tema digitalizacije, koja je godinama unazad bila postavljana kao prioritet svih prioriteta.

Foto: Shutterstock

Tu dolazimo do neistine broj tri i tvrdnje da su planovi za uvođenje superbrze 5G mobilne mreže u Srbiji otkazani – jer građanima to ne treba.

„Posebno je važno napomenuti da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Za 5G eventualno ima potrebu naučna zajednica, oni koji koriste superkompjutere za veštačku inteligenciju. Ali, nama kao običnim građanima 5G mreža nije potrebna“, rekla je premijerka, ikao su funkcioneri Vlade do sada uvek govorili o 5G mreži kao najvećoj razvojnoj šansi, pa je tako doskorašnji ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio da „nijedna prethodna generacija nije mogla da ima toliki uticaj na privredu i ekonomiju kao 5G tehnologija“, dok RATEL u svojim publikacijama navodi da je za privredu presudna upravo 5G mreža.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare