Foto: Profimedia, Tanjug

Niko ne sme da vas dira, kako je poručio ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisnicima peticije Ujedinjeni protiv kovida, dva meseca kasnije izgleda da je preraslo u “niko ne sme da vas dira, ali može da vas smeni”.  

„Ko će njih da dira, ne da ih neće niko dirati, nego ne sme niko ni da pomisli na to. Nemojte nas vređati, nismo mi neko plemensko društvo“, rekao je 23. jula ministar zdravlja Zlatibor Lončar upitan da li će učiniti nešto da se spreči progon lekara koji su potpisali peticiju „Ujedinjeni protiv kovida“.

Grupa od 350 lekara u proglasu objavljenom 21. jula oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi. Broj lekara koji je potpisao ovu peticiju početkom septembra narastao je tri hiljade.

Ministar Lončar na prijemu sa lekarima kovid bolnica Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Dva meseca kasnije, troje vrlo uglednih lekara Vojnomedicinske akademije osetilo je posedice svoje odluke da stave potpis na pismo kojim se traži ostavka Kriznog štaba i upozorava na greške u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Načelnik Instituta za medicinska istraživanja Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti Lidija Kandolf Sekulović dobili su 16. septembra rešenja o smeni. 

Nekoliko sati pošto se u javnosti pojavila nezvanična informacija o smeni troje uglednih lekara, saopštenjem se oglasilo Ministarstvo odbrane.

Navode da su u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacijske promene u skladu sa potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata u okviru kojih će biti izvršena brojna pomeranja kadrova.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC

„Niko neće ostati bez posla, a raspoređivanje i izbor kadra je unutrašnje pitanje sistema, rukovođenja i komandovanja i zasnovano je isključivo na potrebama službe. Na to nisu i neće uticati pisanja medija, kojima ostavljamo pravo da se bave politikom“, poručilo je Ministarstvo odbrane.

Međutim, ostaje činjenica da je ono što je zajedničko svim smenjenim načelnicima – njihova podrška inicijativi „Ujedinjeni protiv kovida“.

Troje načelnika VMA nisu prvi koji su imali problema zbog svog otvoreno izraženog stava o tome kako Krizni štab vodi borba protiv korone.

VMA dijeta
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Saša Ljuština, doktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, krajem jula dala otkaz jer je na poslu „doživela svojevrsno kažnjavanje kao potpisnica proglasa“.

Njoj je dan pošto je potpisala peticiju naređeno „da promeni odeljenje, da ne ulazi u operacionu salu i da u roku nekoliko sati napusti svoju lekarsku sobu“.

Doktorka Ljuština je dajući otkaz poručila da ako nije dobra Srbiji, biće dobra Danskoj ili Švedskoj.

Jasno je da to nisu jedini slučajevi, već su jedini stigli do javnosti.

Pitanje je koliko doktora u nekim manje zvučnim zdravstvenim institucijama ispašta zbog odluke da se drznu i kritikuju rad Kriznog štaba.

I koliko će njih krenuti putem doktroke Ljuštine ili će ako već ne želi da napušta zemlju, otići u privatnu praksu?

A o tome u kakvo se mi društvo pretvaramo ili smo se već pretvorili, možda najbolje ilustruje izjava ministra sa početka ovog teksta: „Ko će njih da dira, ne sme niko ni da pomisli na to. Nemojte nas vređati, nismo mi neko plemensko društvo“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram