Profesor dr Slobodan Savić, Foto:Privatna arhiva

Udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” je strukovno dobrovoljno udruženje lekara koji žele da svojim idejama pomognu poboljšanje zdravstvenog sistema u zemlji, kaže za Nova.rs profesor Medicinskog fakulteta Slobodan Savić, jedan od potpisnika Inicijative “Ujedinjeni protiv kovida”.

Savić objašnjava da je udruženje nastalo na temeljima Incijative „Ujedinjeni protiv kovida“,  pokrenute tokom jula ove godine.

Ideja da se formira udruženje, kako navodi Savić, nastala je jer je bilo kakva akcija okupljenih oko Inicijative bila nemoguća bez postojanja konkretnog udruženja.

„Reč je o strukovnom udruženju lekara, koje je potpuno dobrovoljno, neprofitno i nepolitizovano. Dobrodošli su svi koji imaju ideju da pomognu da se zdravstveni sistem u našoj zemlji popravi“, ističe Savić.

Foto:Screenshot/ujedinjeni-protiv-kovida.net

Udruženje je, prema njegovim rečima, otvoreno za sve ideje koje mogu da pomognu u poboljšanju organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema.

„Ključna poruka jeste da slobodnoumni ljudi ne okreću glavu od stvarnosti, već da pokušavaju da je promene i učine boljom“, ističe profesor Savić.

Podsetimo, ova inicijativa je uputila otvoreno pismo zdravstvenih radnika Vladi Srbije kojim se tražila ostavku Kriznog štaba i kritikovao način borbe protiv epidemije koronavirusa. Pismo je na stranici ujedinjeni-protiv-kovida.net prvobitno u julu potpisalo 350 lekara, da bi je do sada podržalo skoro tri hiljade zdravstvenih radnika.

Prof. Savić naglašava su nosioci ideja udruženja mladi lekari, od kojih su mnogi njegovi bivši studenti, koji su ga pozvali da im pomogne u organizaciji i ističe da se od njih mogu očekivati predlozi za rešavanje mnogih problema u zdravstvu.

Nada se da će se vlast bolje odnositi prema udruženju nego što je prema predstavnicima neformalne incijative.

„Vlast se vrlo ponižavajuće odnosila prema Inicijativi. Svi iz struktura vlasti koji su se izjašnjavali, većinom su potpisnike ocenjivali kao nekompetentne i bez ugleda, ne pokazujući nikakvu želju da stupe u kontakt sa nekim iz incijative ili saslušaju predloge koji su bili vrlo konkrenti i vrlo produktivni. Ništa tu nije bilo protiv vlasti niti politike, već samo želja da se dođe do poboljšanja stanja koje je zaista bilo loše“, podsetio je Savić na odnos vlasti prema potpisnicima pisma „Ujedinjeni protiv kovida“.

„Svako ko želi dobro i zemlji i zdravstvenom sistemu, trebalo bi da se potrudi da svi koji daju bilo kakve pozitivne predloge i ideje budu ujedinjeni i zajednički radi na rešavanju probleme. Ne treba da budemo samo ujedinjeni protiv kovida, već da svi radimo da bi zdravstvo postalo bolje, da lekari mogu da ostvare svoja prava, da mogu da rade bez ikakvih političkih pritisaka i, ono što je isto važno, da za svoj posao budu adekvatno nagrađeni“ zaključio je Savić.

On dodaje da se u okviru udruženja još uvek formiranju grupe zadužene za pojedine oblasti rada i poziva sve lekare da se pridruže.

„Ovo je tek početak, koji obećava i koji moramo svi da podržimo“, ocenjuje.

Ciljevi udruženja

Udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ u saopštenju o svom osnivanju kao neke od ciljeva navodi:

– rad na edukaciji i zdravstvenoj prosvećenosti stanovništva,

– racionalnu organizaciju primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite,

– izradu strategije lečenja ‘non-covid’ pacijenata,

– depolitizaciju i utvrđivanje načina izbora rukovodećeg kadra uz veće učešće zaposlenih,

– zaštitu zdravstvenih radnika od političkog progona i mobinga,

– slobodno istupanje zaposlenih u javnosti i poništavanje uredbi o zabrani istih,

– kao i funkcionalan sistem ocenjivanja uspešnosti i zadovoljstva zaposlenih rukovodećim kadrom.

Grupe unutar inicijative

U saopštenju se navodi i da su unutar udruženja formiranje sledeće grupe:

– operativna grupa epidemiologa (prof. dr Zoran Radovanović, prof. dr Predrag Đurić, dr Dragoslav Popović, dr Ivana Prokić)

– operativna grupa za terapijiske i kliničke aspekte (prof. dr Dragana Jovanović pulmolog, prof. dr Dragan Delić infektolog, prof. dr Radan Stojanović farmakolog, prof. dr Vojislava Nešković anesteziolog, doc. dr Emina Milošević imunolog, dr Goran Kruševija anesteziolog, dr Lazar Bralušić anesteziolog, dr sc. med Vladan Čokić internista-naučni savetnik, dr Srđan Lukić pulmolog, dr Jovana Milić)

– operativna grupa za organizacione aspekte u zdravstvu (dr Bojan Dereta, dr Branka Petrović, dr Goran Luburić)

– grupa za zaštitu prava lekara (Nenad Vojnović advokat, dr Anđela Gavrilović, dr Zlatko Bokun).

Udruženje takođe ima i Izvršni odbor, u kom su prof. dr Slobodan Savić, prof. dr Dragan Delić, ass. dr Milan Dobrić, dr Miloš Bojović, prof. dr Milan Đukić, dr Vuk Vučić, doc. dr Emina Milošević, dr Andjela Gavrilović, dr Zlatko Bokun i Savet udruženja, koji čine prof. dr Zoran Radovanovic, prof. dr Dragana Jovanović, prof. dr Saša Živić, prof. dr Lidija Ristić, dr Rade Panić, prof. dr Aleksandar Nešković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare