Milan Marinović Foto:TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Sistem nadzornih kamera u okviru projekta "Siguran grad" prema poslednjim izjavama zvaničnika, podrazumevaće 8.100 kamera u Beogradu umesto 1.000, kako je u početku najavljivano, a policija će raspolagati i sa 2.500 kamera postavljenih na javnim mestima, kao i sa još 3.500 pokretnih kamera.

List „Danas“ piše da će na uniforme policijskih službenika biti zakačeno još 1.500 kamera, dok će još 600 biti locirano na policijskim automobilima, kao i da je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović upozorio povodom toga što će sve ove kamere biti prikačene na softver za detekciju koji će biti u stanju da automatski prepozna i izdvoji, u vidu fotografije i kratkog video opisa, lik svakog ko na njima bude snimljen, da tako nešto nije zakonom regulisano.

„Mi imamo zakonski osnov za video nadzor. Policija već sprovodi ovaj nadzor i tu nema ničeg spornog. Problem je kod sistema prepoznavanja lica i obrade biometrijskih podataka. Postojeći zakoni nisu definisali ovu oblast. Suštinski ovaj sistem nadzora ne bi smeo da se primenjuje pre donošenja zakona koji će regulisati tu oblast“, izjavio je Marinović za „Danas“.

Prema njegovim rečima ranije je postojao plan da nova Vlada napiše novi Zakon o video nadzoru, koji bi kao posebnu oblast definisao implementaciju sistema prepoznavanja lica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar