Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Organizovana kriminalna grupa na čelu sa privedenim Darkom Šarićem, osumnjičena za niz krivičnih dela među kojima je ubistvo, godinama je jačala svoj uticaj širom sveta – od Srbije, Hrvatske i BiH, preko Nemačke do Belgije, ali i u zemljama Južne Amerike poput Kolumbije i Ekvadora.

Šarić je u četvrtak u Beogradu priveden u svojoj vili na Dedinju, gde je boravio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom, a zajedno sa njim lisice na ruke stavljene su advokatu Dejanu Lazareviću, huliganu Urošu Mišiću (promenio prezime u Radovanović) i još nekoliko osumnjičenih. Konačan broj privedenih još nije zvanično saopšten, budući da zvaničnih informacija gotovo i da nema, a razlog tome mogao bi da leži u podatku da akcijom hapšenja rukovode međunarodne organizacije Evropol i Jurodžast.

Paralelno sa hapšenjem u Srbiji, hrvatske specijalne službe privele su 14 osoba u okviru iste akcije, a među osumnjičenima je Petar Ćosić zvani Šarac, osumnjičen da je organizovao ubistvo Milana Milovca Cigle u Ekvadoru, tako da sada po prvi put saznajemo i detalje likvidacije Milovca, koji je slovio za Šarićevu desnu ruku.

Ubistvo Šarićeve desne ruke u Ekvadoru

Cigla je ubijen jer je, kako se sumnja, Ćosić bio nezadovoljan jer Milovac nije ostvarivao kontekte sa dobaljvačima droge iz Ekvadora i Kolumibije, ali i njegovim odnosom prema Ćosićevim ljudima. Ubice su ga presrele u prolazu na motoru i pobegle.

Kada je osvanula vest o njegovoj likvidaciji, spekulisalo se da je u Južnoj Americi koristio lažna dokumenta, te da mu je tamošnje podzemlje pomoglo da „posluje“. Ćosić je za ubistvo Milovca angažovao muškarca (36) koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažovao zasad takođe NN lica, za Milovčevu likvidaciju. Milovac je taj napad preživeo, te je s teškim povredama prebačen u bolnicu.

Foto: Nova.rs

Ipak, Ćosić se tada nije zaustavio, te je angažovao dva Kolumbijca i nudio im novac da ubiju i policajce koji su čuvali Milovca, kao i da završe likvidaciju Cigle. Međutim, do „druge likvidacije“ nije došlo, jer je Milovac ubrzo preminuo od posledica teških povreda koje je zadobio prilikom ranjavanja.
Pojedini izvori beogradskih medija spekulisali su proteklih dana da je upravo Šarić organizovao i naručio njegovu likvidaciju, premda zvaničnih podataka o tome nije bilo.

Zahvaljujući ovakvim detaljima, saznajemo da su se razgranati pipci Šarićeve „hobotnice“ pružali na gotovo svim kontinentima – od Ekvadora i Kolumbije, na izvoru uzgoja i proizvodnje kokaina, preko Španije, Grčke i Belgije zbog svog povoljnog lučkog položaja, gde bi ilegalni tovari mogli da uđu direktno sa mora u Evropu, ali i zemljama u regionu poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Snažnu infrastrukturu grupa je jačala od početka 2000. godine, čak i nakon što je jedan njen deo uhapšen u velikoj akciji „Balkanski ratnik“.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Iako se činilo da je pomenuta akcija dala završni udarac Šarićevoj ekipi, čime je njihovo poslovanje krenulo nizbrdo, nedavna međunarodna akcija je pokazala drugačije, uprkos tome što je Šarić godinama bio u pritvoru. Na osnovu do sada poznatih informacija, može se pretpostaviti da je čak i tokom pritvorskih dana Šarić koristio sistem za komunikaciju Skaj, ali satelitske telefone koji su kod njega pronađeni.

Sa Šarićem uhapšeni advokat, policajci i huligan

Kako je ranije saopšteno, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sektora unutrašnje kontrole, Policijske uprave za grad Beograd, SAJ i Žandarmerije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, uhapsili su pet članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Darko Šarić kombo
Darko Šarić

„Uhapšeni su D. Š., za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i članovi grupe D. L., D. O., U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga. Reč je o Darku Šariću, Urošu Mišiću i Dejanu Lazareviću, Šarićevom advokatu. Terete se da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Bonus video: Prvođenje Darka Šarića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare