Darko Šarić Foto:Screenshot/Twitter/@mup_rh/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je u četvrtak uveče pritvor za svih 10 članova zločinačkog udruženja koje se sumnjiči za šverc južnoameričkog kokaina, likvidaciju Milana Milovca, desne ruke narko-bosa Darka Šarića, te za šverc vojnog oružja i krijumčarenje ljudi.

Istražni sudija je, na predlog Uskoka, odredio istražne zatvore zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, a u odnosu na dva okrivljena, kojima se stavlja na teret Milovčevo ubistvo, određen je istražni zatvor i zbog posebnih okolnosti krivičnog dela za koji je zaprećena kazna dugotrajnog zatvora, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Foto: Nova.rs

Zamjenica direktora Uskoka Željka Panza Ostrogonac precizirala je da je istragom u dva odvojena predmeta obuhvaćeno šest kriminalnih grupa.

„Jedna je u jednom predmetu, a ostalih pet u drugom predmetu. U zasebnom predmetu su dve grupe vezane za krivična dela iz domene droga, jedna je vezana za oružje, jedna za krijumčarenje migranata, dok je poslednja vezana za teško ubistvo u sastavu zločinačkog udruženja“, kazala je.

Panza Ostrogonac je dodala da su sve kriminalne grupe bile izuzetno visoko katagorisane, te da su uhapšeni hrvatski državljani bili hijerarhijski visoko pozicionirani. Dodala je da se rezultati njihovog kriminalnog delovanja „mere u gabaritima količina droga koje premašuju stotine kilograma kokaina“.

Uz to, tužiteljka je rekla da hapšenje srbijanskog narkobosa Darka Šarića u četvrtak u Beogradu ima određenu povezanost s delom inkriminacije koja je se odnosi na krivično delo teško ubistvo na štetu hrvatskog državljanina počinjenog na teritoriji Ekvadora.

Darko Šarić maricom dovezen u SBPOK Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete osumnjičenih, ranije saopštilo da je pokrenulo istragu nad dve grupe krijumčara na temelju krivične prijave Pnuskoka i rezultata pribavljenih putem međunarodne suradnje s više država, te s Eurojustom i Europolom, prenosi 24sata.hr.

Uskok je saopštio da se prva grupa krijumčara sastojala od 10 članova u dobi između 36 i 63 godine, dok su drugu grupu činila četiri člana u dobi između 29 i 41 godine starosti.

Prema pisanju medija, desetočlano zločinačko udruženje vodio je Petar Ćosić zvan Šarac koji je 2011. uhićen u akciji „Dogma“ zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Šarića danas saslušavaju

Darko Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević kao i ostali uhapšeni u velikoj međunarodnoj akciji policije u Beogradu, danas bi trebalo da budu izvedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Oni su još sinoć dovedeni u prostorije TOK i svakog trenutka bi trebalo da budu ispitani.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana izvedena je velika akcija hapšenja u kojoj je pao Šarić, koji je označen kao vođa kriminalne grupe.

Policija ispred kuće Darka Šarića Foto: E-Stock_Caslav_Vukojicic

Juče su pripadnici SAJ, UKP i drugih službi MUP vršili pretrese na nekoliko lokacija. Između ostalog, tokom celog dana je bio pretres Šarićeve vile u Ulici Baje Pivljanina. Pljevljak je kasno uveče izveden iz svoje vile, odakle je potom odvezen u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a zatim i u pritvorske prostorije tužilaštva.

Mediji pišu da je drugu, četveročlanu grupu, predvodio Marko Grunov, Ivan Stilinović, Tomislav Kljaić i Amer Draganović, a sumnjiče se za šverc kokaina iz Ekvadora i Dominikanske Republike koji su prodavali za 30.000 evra po kilogramu.

Bonus video: Racija specijalnih jedinica u vili Darka Šarića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar