Darko Šarić Foto:TOUSSAINT KLUITERS / AFP / Profimedia, TANJUG/ JADRANKA ILIC

Darko Šarić uhapšen je danas u velikoj akciji srpske policije u saradnji sa Evropolom i Eurodžastom. Prethodno je zahvaljujući američkoj DEA razotkriveno da su pripadnici klana Veljko Belivuk komunicirali putem skaj aplikacije. To prema mišljenju novinara nedeljnika NIN Vuka Cvijića govori da nijedan veliki slučaj u Srbiji ne može da bude rešen bez učešća stranih službi.

U akciji u kojoj su uhapšeni Darko Šarić, navijač Uroš Mišić i advokat Dejan Lazarević privedeni su i pripadnici policije Danilo Stojanović, bivši načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove i Milutin Radovanović, koordinator u direkciji policije u Beogradu. Policija je saopštila i da su u akciji uhapšena još i dva člana obezbeđenja Šarića.

Nezvanične informacije kažu da je i jedan sudija uhapšen u današnjoj akciji policije, ali ni zvanično ni nezvanično nije moguće doći do imena uhapšenog sudije.

Spekuliše se da je u pitanju sudija iz Apelacionog suda, ali dalje od toga informacije ne idu… O ovome ćute i u Specijalnom tužilaštvu, i u Apelacionom sudu, ali i u policiji.

Ono što je značajno napomenuti jeste da je Šarić danas uhapšen u velikoj akciji srpske policije u saradnji sa Evropolom i Eurodžastom.

Inače, Eurodžast (Eurojust) je agencija Evropske unije koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima među agencijama država članica, a Srbija je sa ovom agencijom potpisala Sporazum o saradnji 2019. godine.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić za Nova.rs kaže da je nažalost činjenica da nijedan veliki slučaj ne može biti rešen, bez pritiska spolja.

Vuk Cvijić Foto: Printscreen/Nova s

„Očigledno je da naše institucije nisu spremne da sprovedu do kraja istrage, zato što su pod političkom kontrolom. Serija smena u BIA i MUP, čak i smena istražnog sudije nakon presude Darku Šariću, iako su dobili međunarodna priznanja za akciju Balkanski ratnik 2009. godine govore u prilog tome“, kaže Cvijić.

Kako je NIN nedavno pisao, akcija „Balkanski ratnik“ koja je bila uperena protiv Šarićevog klana, odrađena je uz saradnju srpske policije i BIA, za šta su srpski organi 2009. dobili međunarodna priznanja. Ali, kasnije su svi ti pohvaljeni policajci i pripadnici službe sklonjeni, pa čak i istražni sudija Dragan Lazarević.

Ništa bolje nije ni prošao zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić. Bio je predmet medijskih napada, a svojevremeno mu je čak bila ugrožena i bezbednost, kada su ljudi iz BIA njegovu fotografiju iz službene elektronske evidencije MUP dostavili pojedinim portalima.

Cvijić kaže i da je vrlo neubičajeno saopštenje MUP u kome se navodi da je do akcije došlo u saradnji sa Evropolom i Eurodžastom.

„Policija se inače hvali da je sprovodi akcije sama. Tako je barem bilo do otkrivanja skaj aplikacije, koju su strane službe uspele da otključaju u slučaju Belivuk“, kaže Cvijić i dodaje da je moguće da postoji veza između Šarićeve i Belivukove grupe s obzirom na to da se Šarićeva grupa sad povezuje sa ubistvom pripadnika škaljarskog klana.

Podsetimo, Šarić se dovodi u vezi sa organizacijom ubista Alana Kožara i Damira Hodžića na Krfu, a ranije su mediji upravo Belivukov klan dovodili u vezu sa pomenutom likvidacijom.

U svakom slulaju, smatra Cvijić, ova akcija imala bi smisla samo ako se otkriju veze kriminalaca sa institucijama.

„Jer, ako je tačno recimo to da je Šarić imao telefon u pritvoru Specijalnog suda, za tako nešto je potrebna ozbilja logistika“, zaključuje Cvijić.

BONUS VIDEO: Racija specijalnih jedinica u vili Darka Šarića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare