Aleksandar Halabrin Foto: Privatna arhiva/ Aleksandar Halabrin

Majke Aleksandra Halabrina, čije je telo pre dve godine pronađeno u plitkom grobu u Sopotu i Gorana Mihajlovića za kog se sumnja da je otet od strane kriminalne grupe Veljka Belivuka, našle su se u nesvakidašnjoj situaciji - tužilaštvo ne želi da ih sasluša o saznanjima koje imaju o svojim sinovima, a ne mogu ni da vide predmete koji se nalaze u tužilaštvima. U slučaju Aleksandra Halabrina tužilac koji postupa je Aleksandar Isailović, isti tužilac koji je učestvovao u procesu za takozvano ubistvo na šinama za koje je bio osumnjičen Belivuk, kada su volšebno nestali biološki tragovi, što ovu priču čini još misterioznijom i otvara prostor za sumnje.

Sanja Mihajlović, koja je više puta govorila za Nova.rs je majka Gorana Mihajlovića, mladića koji se našao na crnom spisku nestalih mladića koji se dovode u vezu sa Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja.

Goran Mihajlović
Goran Mihajlović Foto: Privatna arhiva

„Njen sin je nestao pre dve godine i otkad je nestao, oni su zaplenili jedan automobil u kom je nađen pištolj i podneta je krivična prijava. Međutim, izgleda da je doneto rešenje o prekidu istrage, ali ne znamo zbog čega jer Goran još nije proglašen mrtvim. Ona je tražila uvid u spise, ali je odbijena. Što se tiče Hlabrina, išao sam kod tužioca Isailovića koji je na moje psimeno insistiranje odbio razgledanje spisa“, priča za Nova.rs Vladimir Todorović, advokat porodica Halabrin i Mihajlović.

Pored toga što odbijaju da im daju spise, tužilaštvo ignoriše i njihove zahteve da budu saslušane jer, kako kaže advokat Todorović, majke imaju saznanja koje bi i te kako mogli da pomognu istrazi i budu uvršteni u predmet.

Mara Halabrin majka ubijenog Aleksandra Halabrina Aleksandar Halabrin
Mara Halabrin majka ubijenog Aleksandra Halabrina Foto:N1/Privatna arhiva

„Prema kriterijumima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu država mora da ima efikasnu istragu i to podrazumeva da se koriste sva moguća sredstva i da se oštećenima dozvoli uvid u predmet koliko je to moguće. Ovde imamo situaciju da se sve odbija, a ne dobijamo rešenje na koje možemo da se žalimo. Ukoliko se ovo nastavi, majke Aleksandra Halabrina i Gorana Mihajlovića će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Takvi slučajevi već postoje, gde se sprovode fiktivne istrage, a gde se zapravo ništa ne radi“, kaže advokat za naš portal.

U razgovoru za Nova.rs Mara Halabrin kaže da se „ćutanje“ nadležnih samo produžilo sa vremenom i da nijednu konkretnu informaciju nije dobila sve do danas.

„Išla sam čak i u SBPOK, ali me nisu primili jer tamo možete ući samo ako imate zakazano ili po pozivu. Praktično ja do danas nisam dobila nikakvu konkretnu informaciju o tome šta se dešava sa slučajem mog sina“, kaže Aleksandrova majka u razgovoru za naš portal.

Ona potvrđuje da činjenica da se tužilac Aleksandar Isailović pojavljuje i u ovom predmetu produbljuje dodatne sumnje jer, kako kaže, svi se sećaju ko je Isailović.

Ko je tužilac Aleksandar Isailović?

Ime tužioca Aleksandra Isailovića pojavljuje se u slučaju likvidacije karatiske Vlastimira Miloševića, koji je izrešetan na tramvajskim žinama u Ulici 27. marta 2017. godine i taj slučaj pratile su brojne kontroverze – od toga da je Belivuk uhapšen sa sumnjom da je ubica, potom je bio osumnjičen da je pomagao ubici, a zatim je na kraju potpuno oslobođen.

Šta se zapravo dogodilo u ovom postupku pitanje je na koje verovatno nikada nećemo dobiti odgovor, ali ga sasvim sigurno zna tužilac Isailović. Naime, tokom postupka utvrđeno je da je neko kontaminirao Belivukove biološke tragove, došlo je do naprasnog menjanja nalaza veštaka zahvaljujući čemu je Belivuk u potpunosti odstranjen iz ovog slučaja.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored toga, tokom suđenja sudija je pročitala i jednu prepisku koju je Belivuk razmenio sa izvesnim Vučkom. Budući da je Vučko nadimak koji se vezuje za bivšeg pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka, neverovatno je pomisliti da tužilac taj podatak nije smatrao važnim za proces.

Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

Zašto tužilac Isailović nije otišao dalje u ovom slučaju i insistirao na ispitivanju svih sumnjivih okolnosti koje su mu na kraju oljuštile istragu, do danas nije poznato. U međuvremenu, zastupao je još nekoliko optužnica u medijskim predmetima, među kojima je slučaj Marije Nikolić, kume policajke ubijenog kavčanina Davora Baltića, ali i pokušaja ubistva vlasnika TV Hepi Predraga Rankovića Peconija u hotelu Prag.

Tužilaštvo: Radi se na slučaju

Redakcija portala Nova.rs zatražilo je od Višeg javnog tužiaštva u Beogradu informacije o slučaju Aleksandra Halabrina, ali nam je u šturom odgovoru rečeno se na slučaju radi s tim što nije precizirano u kojoj je fazi.

„U toku su radnje u cilju otkrivanja učinioca krivicnog dela“, odgovorili su kratko za Nova.rs.

Telo u plitkom grobu i traljavi uviđaj

Ubistvo Aleksandra Halabrina takođe je od samog početka obavijeno velom misterije. Njegova porodica je najpre prijavila nestanak policiji, pruživši inforamcije da je kobnog dana Halabrin trebalo da se sastane sa drugarom na Banjici i da mu se nakon toga gubi svaki trag.

Dani su prolazili, a o njemu se nije znalo ništa sve dok u Sopotu, u jednom vikend naselju, čobanin koji je čuvao stoku nije primetio da su njegovi psi iskopali nešto. Prišao je i zatekao strašan prizor: telo muškarca ležalo je u plitko iskopanoj rupi.

Aleksandrova majka Mara je ranije otkrila da je uviđaj odrađen traljavo, da je njena sestra, Aleksandrova majka, nedelju dana nakon pronalaska tela na istom tom mestu pronašla pasoš i još neke tragove koje je predala forenzici. Pronađen je i sat, navodno su ga pronašli novinari koji su tog dana izveštavali iz Sopota, koji, kako kaže Aleksandrova majka, nije njegov i nikada kasnije nije saznala šta se s njim dogodilo.

Budući da je teško poverovati da uviđajni timovi MUP toliko nespretno odrade svoj deo posla, da na licu mesta ne uoče predmete poput pasoša i sata, stvorio se utisak da neko namerno opstruiše istragu od samog početka, odnosno i pre njega.

Osim toga, Halabrinova majka je ranije ispričala da je još u prvo vreme nakon što je pronađeno telo njenog sina čula da se pominje da je ubijen u nekoj vikendici u okolini Beograda, a kako je ubrzo nakon hapšenja Belivuka i ekipe otkrivena kuća u kojoj su navodno mučili žrtve, mnogi su ove dve informacije povezali.

Goranovu majku uhapšeni inspektor obaveštavao o potrazi

Podsećanja radi, u razgovoru za portal Nova.rs Sanja Mihajlović, majka nestalog Gorana, tvrdi da je nedavno uhapšeni ispektor SBPOK Božidar Stolić, koji se sumnjiči za odavanje informacija kriminalnom klanu Velje Nevolje, bio direktno na vezi s porodicama žrtava. Mihajlovićeva ističe da je i ona razgovarala sa Stolićem o istrazi slučaja njenog sina, međutim, on nikada nije imao nikakve nove informacije.

„Razočarani smo, baš jako. U suštini, mi više nemamo kome da se obratimo. Odnosno, trebalo bi da pazimo kome se obraćamo.. Po svemu sudeći, nemamo kome da tražimo pomoć. U policiji postoje ljudi koji pošteno rade svoj posao, ja verujem u to, ali je strašno za nas roditelje da se u instituciji, koja bi trebalo da vam uliva najviše poveranja, dešavaju ovakve stvari“, kazala je Sanja Mihajlović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar