Foto: Arhiva, Printscreen

"Grupa Veljka Belivuka ne bi mogla da nastane da pseudo-sultanski, autoritarno-mafijaški režim predsednika SNS-a nije regrutovao u janjičare. Bilo kakvo suđenje Belivuku koje ne bi uključilo prijatelje sina predsednika SNS, na prvom mestu Aleksandra Vidojevića, zvanog Aca Rošavi, ne može da drži vodu", rekao je u intervjuu za Nova.rs sociolog Jovo Bakić.

U razgovoru za naš portal, Bakić otkriva zašto je nedavno napustio Partiju radikalne levice, da li će i dalje biti politički aktivan, kao i zašto smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najodgovorniji za stvaranje klana Veljka Belivuka.

Možete li da nam objasnite šta su bili razlozi napuštanja Partije radikalne levice?

„Nezadovoljstvo se gomilalo tokom vremena. Ionako malu partiju su razdirali frakcionaški sukobi, iako su frakcije statutom zabranjene. Pokušavao sam da ukažem na te probleme, da mirim, ali nisam imao nimalo uspeha. Vremenom su se problemi usložnjavali: saznavali smo za ranije nepomenute dugove SDU, koji su imali tendenciju rasta; nesposobno vođstvo SDU pokušavalo je na sve moguće načine da sačuva moć, pa iako je značajan broj ljudi, svakako veći no što je prvobitno članstvo te nesretne stranke, ušao u PRL bez prethodnog članstva u SDU; nesposobno vođstvo SDU ispoljavalo je tendenciju da požar gasi benzinom, stavljajući se na stranu jedne frakcije i ponižavajući članstvo druge; neretko su upotrebljavane i ružne reči, a to se pravdalo temperamentom ili karakterom, katkad i pijanstvom, bivšeg predsednika SDU; dvoje članova predsedništva dozvolilo je sebi da me vređa i drži moralno-političku nastavu, kao da nisu znali da to nikome i nikada nisam i neću dozvoliti; naposletku, alavo i nesposobno partijsko rukovodstvo želi isključivo da vrati od SDU nasleđene dugove i omogući sebi relativno bezbrižno životarenje na marginama političkog života, a uopšte mu nije stalo do dalekosežnije političke vizije, istinske borbe protiv domaće oligarhije i svetskog kapitalističkog sistema, pa je, u skladu s pomenutim, zinulo za novcem kojem se nada (ne kažem da su ga dobili niti da će ga ikada dobiti s obzirom na neverovatnu ličnu nesposobnost) od vladajuće partije Kine, koja je samo imenom komunistička, dok u praksi sprovodi najcrnju moguću kapitalističku i imperijalističku politiku izrabljivanja radnog naroda i zajedničkih prirodnih dobara planete.

Šta ćete raditi u budućnosti? Hoćete li biti politički aktivni?

Biću ono što sam i dosad bio. Meni politika nikada nije bila neophodna za preživljavanje, a sramotno bi bilo da predstavlja dodatni izvor prihoda ili prepoznatljivosti u javnosti. U ovom trenutku ne verujem da ću se baviti stranačkom politikom, s obzirom na fragmentisanost i zlu krv koja postoji u okviru levice, kao i medijsku blokadu, ali nikada ne reci nikad, jer možda se to promeni u budućnosti.

Ranije ste govorili da je vlast u Srbiji mafijaška i da državu vode kriminalci. U tom smislu, kako komentarišete najnovije događaje i priče o vezama pojedinaca iz državnog vrha i klana Veljka Belivuka?

O tome govorim unazad nekoliko godina; prema tome, nisam govorio samo ranije, nego govorim sve vreme. Drugo je pitanje što me novinari uglavnom ništa nisu pitali otkad sam se učlanio u Partiju radikalne levice.

Belivuk, ranije pripadnik neonacističke grupe United Force koja je podržavala FK Rad, naslednik je Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi (ranije jedan od vođa Delija), unutar grupe Janjičari, koju je osnovao vrh autoritarno-mafijaškog režima na čelu s predsednikom SNS-a, sa idejom da disciplinuje Grobare, koji su spočetka skandirali „Vučiću, pederu!“. Dakle, okupljeni su navijači suprotstavljenih fudbalskih klubova kako bi upali na neprijateljski teren, tj. tribine rivalskog kluba, kako bi ih preuzele. Zbog toga su se prozvali janjičarima. Uglavnom je, kao i kada je reč o njihovim protivnicima koje su batinama proterali s Južne tribine, reč o trgovcima drogom, oružjem, iznuđivačima i razbojnicima. Ova grupa ne bi mogla da nastane da je pseudo-sultanski, autoritarno-mafijaški režim predsednika SNS-a nije regrutovao u janičare (kako je, uzgred rečeno, „janjičare“ ispravno zvati). Bilo kakvo suđenje Belivuku koje ne bi uključilo prijatelje sina predsednika SNS-a, na prvom mestu Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, ne može da drži vodu. Jednostavno, Belivuk je neodvojiv od drugih pripadnika njegove grupe (odnedavno se zovu Principi) i od samog predsednika SNS-a.

Kako komentarišete medijske nastupe predsednika tokom kojih otvoreno govori o detaljima iz istrage i prikazuje fotografije ubijenih ljudi?

Bestidnik govori o nedelima besprizornika.

Verujete li da postoji sukob između Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vučića?

Nebojša Stefanović je u ovom trenutku ministar odbrane. Prema tome, svaki pomen sukoba je bespredmetan. Pa da Slina završi i u zatvoru, ostaće slina.

Mislite Stefanović ima moć da ugrozi Vučića?

Niko pametan to ne može ni pomisliti.

Kako vama sve to izgleda. Šta će biti epilog?

Ne zanima me, jer ovde je reč o zamazivanju očiju javnosti.

Kako tumačite crtanje mete na novinare portala KRIK i predstavnika opozicije koji se usude da govore o kriminalnim vezama predstavnika vlasti?

Od bestidnika ne možete očekivati da se srame. Novinarke i novinari KRIK-a su među prvima pisali o vezama Janjičara s autoritarno-mafijaškim režimom predsednika SNS-a, ako ih nisu javnosti i otkrili. Prema tome, reč je o još jednom bestidnom aktu besramnih otmičara naše republike koji žive u strahu od posledica svojih zločina. Naime, svaki zločin Belivuka jeste zločin autoritarno-mafijaškog režima koji ga je stvorio, pa im otuda smetaju svi oni koji su otvoreno o tome pisali i govorili.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (6)