Foto:EPA/Zoltan Balogh

Srbija je u 2020. godini izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 4,14 milijarde dolara, što predstavlja rekordan rast izvoza po stopi 14,4 odsto, navedeno je u analizi agrarnog analitičara Vojislava Stankovića, objavljenoj na portalu Agrosmart.Kako se navodi u analizi, istovremeno je realizovan uvoz takvih proizvoda od 2,3 milijarde dolara, po stopi rasta od 8,8 odsto.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2020. godini bio je veći za 20,5 odsto, odnosno 312,7 miliona dolara, nego u 2019. godini i iznosio je 1,84 milijardu dolara, sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od 180 odsto, iskazano je u analizi.

PROČITAJTE JOŠ

Stanković je ocenio da je tako dobrim izvoznim rezultatima najviše doprinela uspešna poljoprivredna proizvodnja, čija je bruto vrednost iznosila 5,8 milijardi dolara (stopa rasta od 4,61 odsto), dok je neto ostvarena vrednost bila 4,8 milijardi dolara (stopa rasta 5,11 odsto).

Naveo je se da su najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u 2020. godini bili kukuruz, koji je Srbije izvezla za 621 milion dolara, a potom smrznuta malina, koja je na stranom tržištu prodata za 296 miliona dolara.

Dodao je da su najviše uvezeno duvana, za 79 miliona dolara, banana u vrednosti od 62 miliona dlara, te zamrznutog svinjskog mesa, za 58 miliona dolara.

Osvrćući se na razvoj stočarske proizvodnje, na bazi raspoloživih agroekoloških potencijala, Stanković smatra da ono može pozitivno uticati na strukturne promene u poljoprivredi, a posebno u biljnoj proizvodnji, odnosno na prilagodjavanje strukture odgovarajuće agroindustrijske proizvodnje.

Stočarstvo je danas u Srbiji, i pored izrazito povoljnih prirodnih uslova, u velikoj krizi, naglasio je Stanković i naveo je da je broj grla stoke u poslednjoj deceniji opadao po godišnjoj stopi dva do tri odsto, da je proizvodnja mesa sa 600.000 tona devedesetih godina prošlog veka pala na 517.000 tona.

Istovremeno, smanjena je i godišnja potrošnja mesa sa 65 kilograma na oko 50 kilograma po stanovniku, kazao je Stanković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare