Žarko Trebješanin Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U timu za Beograd kandidata Ujedinjene Srbije, profesora Vladete Jankovića, nalazi se i psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Trebješanin. U razgovoru za Nova.rs kaže da je poziv prihvatio jer veruje da može da doprinese borbi da se aktuelna vlast pošalje u prošlost, a da Beograd vrati svoj prepoznatljivi duh, dušu i kulturu.

Odmah nakon prihvatanja ponude da bude prvi na listi za beogardske izbore i kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Ujedinjena Srbija, profesor Vladeta Janković, rekao je da nije stručan da sam vodi grad, te da će angažovati tim ljudi koji će mu u tom poslu pomagati. Ovaj tim predstavljen je javnosti u ponedeljak uveče, a jedan od njih je i poznati psiholog Žarko Trebješanin.

“Što se tiče parlamentarne liste, pozvali su me i pitali da li želim da se uključim, rekao sam da znam da tu ima mnogo zainteresovanih, da ne želim da se guram, ali da želim da doprinesem koliko god mogu. Onda je usledio i poziv predsednika DS Zorana Lutovca koji me je pitao da li želim da budem u timu Vladete Jankovića za Beograd. Svideo mi se poziv, prihvatio sam i ubrzo sam se upoznao i sa ostatkom tima. Verujem da mogu da doprinesem u ovoj borbi da se Beograd dobije i da se ova vlast pošalje u prošlost. Jer, tu postoji jedno ozbiljno raspoloženje građana, mogućnost postoji, ali da li ćemo dobiti Beograd zavisi od svakog od nas. To traži maksimalnu angažovanost, sa svim našim sposobnostima i afinitetima. Ja sam lično rešio da se založim koliko god mogu. To je moj grad”, kaže Trebješanin.

Šta je Beograd izgubio?

“Izgubio je onaj stari prepoznatljivi beogradski duh, dušu, kulturu, a to čovek ne sme samo tek tako da gleda. I ove izbore ne treba gledati tek kao na moguću smenu vlasti. Ovo su neobično važni izbor, oni su sudbinski. Ovo je pitanje toga da li ćemo nastaviti da gledamo kako se Beograd urušava ili ćemo to zaustaviti i vratiti grad njegovoj suštini”.

Imate li program za oblast u kojoj ste angažovani?

“Napravio sam veoma koncizan program i to za oblast kulture, obrazovanja i medija. Što se toga tiče mi u timu imamo vrlo slično mišljenje. Kad pogledate recimo obrazovanje vi morate da govorite o neophodnosti podizanja opšte kulture ljudi, koja je dosta srozana. Tu podrazumevam opštu kulturu, način ophođenja, dijalog… A kad govorite o obrazovanju i kulturi, ne možete da ne govorite o medijima. Pismenost danas podrazumeva i medijsku pismenost. Vi čitate novine, vesti na portalima, ali ne shvatate suštinu. Šta je poenta, šta znače ti naslovi koji pritiskaju strane, šta znači kad se neka vest nađe na drugoj, a šta kad je na desetoj strani, u kom minutu Dnevnika je neka vest objavljena… Kad znate pozadinu onda nećete biti izmanipulisani”, objašnjava Trebješanin.

Ceo intervju sa Žarkom Trebješaninom pročitajte u današnjem izdanju novina Nova.

BONUS VIDEO: Ovo je lista Vladete Jankovića za Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar