Nikolija Foto: Privatna arhiva

Suđenje nasilniku Goranu Vučkoviću iz Zablaća, koji je skoro do smrti pretukao suprugu Nikoliju, nastavlja se sutra u Osnovnom sudu u Čačku, a tokom pretresa trebalo bi da se izjasne veštaci na okolnosti uračunljivosti optuženog za stravično prebijanje. Zbog male kazne koja preti nasilniku, pretučena Nikolija je, prema rečima njene advokatice Irene Ilić, pisala čak i predsedniku Aleksandru Vučiću kako bi ga upoznala sa strahotama koje je doživela, međutim, odgovor nije dobila.

Ilićeva za Nova.rs ističe da od izveštaja veštaka zavisi tok suđenja.

„Oni su u prethodnom mišljenju napomenuli da je Goran Vučković imao duševnu bolest, pa treba da se utvrdi da li je on sposoban da prati tok postupka. Optuženi je obavezan da bude na suđenju, a ukoliko veštaci ocene da je sposoban biće i saslušan“, navela je Ilić.

Ona je podsetila da je predlog da Vučković bude osuđen na pet godina, tri meseca zatvora i 100 hiljada dinara novčane kazne skandalozan, a o čemu je ranije u više navrata govorila.

„Kvalifikacija krivičnog dela je loša, to ne može nikako biti nasilje u porodici, već teži oblik za koje je predviđena kazna deset godina zatvora ili ubistvo u pokušaju“, objasnila je Ilić za naš portal.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs/Kuća gde je bio napad

Nikolijina advokatica je istakla da je nesrećna žena podnela tužbu za razvod braka, te da i dalje živi sa svojom decom kod roditelja.

Takođe, uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi ga upoznala sa strahotama koje je preživela, ali odgovor nije dobila.

Pismo Vučiću – presednik ćuti

„Pišem Vam ovo pismo uzdajući se u Vašu zaštitu, kao poslednju liniju odbrane žrtve najbrutalnijeg fizičkog i psihičkog nasilja u porodici, ako se ista uopšte može tako nazvati, navela je Nikolija.

„Možda ste iz sredstava informisanja upoznati sa nemilim događajem koji mi se dogodio krajem meseca avgusta 2021. godine u selu Zablaće kod Čačka, kada me je moj suprug zverski pretukao, naneo mi teške telesne povrede i ostavio me golu pored kontejnera. Pak, ukoliko niste upoznati, u prilogu pisma vam dostavljam par novinskih članaka, koji obrađuju ovaj nemili događaj, uključujući i moje fotografije, neposredno nakon događaja“, ukazala je ona.

Čačak, selo, mesto Zablaća, hronika, muž pretukao ženu, nasilje u porodici, porodično nasilje
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Naime, pred Osnovnim sudom u Čačku je u toku krivični postupak pod brojem K.395/21, koji je pred Osnovnim javnim tužilaštvom vođen pod brojem KTI.7/21, a koji se vodi protiv okrivljenog Gorana Vučkovića, u kom postupku sam ja oštećeno lice, podsetila je ova divna mlada žena.

Pročitajte još:

„Sam postupak, istraga, koju je vodilo Osnvno javno tužilaštvo u Čačku, vođen je na vrlo upitan i sumnjiv način, počevši od toga da ni jedan dokaz nije izveden u potpunosti, do samog podizanja optužnog predloga, i pored toga što je za izvođenje dokaza postojala opširna činjenična građa (krvava odeća, sredstvo izvršenja krivičnog dela, saslušavanje svedoka, veštačenja…). Potrebno je napraviti poseban osvrt na izvođenje dokaza veštačenja uračunljivosti okrivljenog, odnosno mog supruga. Iako sam živela sa njim 10 godina, ja nisam primetila tolike promene u njegovom ponašanju, kako su to veštaci opisali u svom nalaz i mišljenju. Isti je i ranije vršio nasilje, kako prema meni, tako i prema svojoj majci, tako da ovaj predmetni događaj nije jedini. U nalazu i mišljenju „utvrđeno“, da je on bio neuračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, a da inače, i pre ovog kritičnog događaja pati od duševne bolesti“, rekla je ona dodavši:

„Imajući u vidu da ste vi vrstan pravnik, sigurno vam je poznato to da takav skandalozan nalaz veštaka dovodi do oslobađajuće odluke, i podsticanja nasilnik ponovi isto krivično delo, jer zašto bi prestao kada zna da neće biti sankcionisan?! Postavlja se pitanje da li bi samo ponovio istovrsno krivično delo ili bi jednostavno dovršio prethodno započeto – pretukao me do smrti“, ogorčeno je navela.

„Poštovani predsedniče, ja vam moram u ovom pismu napomenuti da sam ja majka četvoro dece, i da se osnovano plašim kako za svoj život, tako i za život ostalih članova moje porodice“, objasnila je žrtva.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić tokom konferencije za novinare povodom rezultata referenduma Foto:FoNet/Milica Vučković

„Nakon skandalozne faze istrage, usledio je još skandalozniji optužni predlog, u kom zamenik Javnog tužioca za sve ono što sam ja pretpela okrivljenog tereti za nasilje u porodici i teške telesne povrede, i predlaže zatvorsku kaznu svega 4 godine i 9 meseci. Nastojanjem moje pravne zastupnice da se predmetno krivično delo prekvalifikuje u teško ubistvo u pokušaju ili teži oblik kvalifikovanog dela nasilje u porodici, kao i da se izradi novi nalaz i mišljenje na okolnost uračunljivosti okrivljenog od srane respektabilne institucije kao što je Medicinski fakultet u Beogradu, završilo se krivičnom prijavom i pokretanjem disciplinskog postupka protiv mog advokata, kako bi se ista zastrašila i zaustavila u daljem nastojanju da zaštiti moj život i moje pravne interese u ovom krivičnom postupku“, istakla je Nikolija.

Pročitajte još:

Ovo pismo vam šaljem znajući da se vi zalažete za posebnu zaštitu žena kao žrtava nasilja u porodici, a koji stav ste u mnogim javnim obraćanjima iskazivali, podsetila je nesrećna žena predsednika.

„Dana 13.07.2017. godine izjavili ste da ćete tražiti najoštrije kazne za nasilnike u porodici, te poručili da je rešenje u oštrijim zakonima i dužim zatvorskim kaznama, kako nikome ne bi palo na pamet da podigne ruku na ženu. Takođe, napomenuli ste da ćete od svih državnih organa tražiti da preduzmu maksimalne mere. Pored svega navedenog, želela bih da citiram jedan vaš poprilično oštar izneti komentar „Ti muškarci, te muškarčine moraju da budu najdrastičnije i dramatično kažnjene, da im nikad više to ne bi palo na pamet. Oni koji imaju žensko dete dobro znaju o čemu govorim, tako nešto ne sme da se dogodi“ Citirala bih još jednu vašu izjavu koja je na mene ostavila najjači utisak i pružila nadu da će sve žrtve moći da se pouzdaju u pravni sistem naše države. Dakle, tog istog 13.07.2017. godine, izjavili ste sledeće: „…Da umesto da dobiješ godinu, tri ili pet, dobiješ 20 ili 30 godina, pa da vidimo da li ćeš onda da pomisliš ili da se usudiš da digneš ruku na ženu. Digni, barabo jedna, ruku na ženu, pa kad dodbiješ 10, 15 ili 20 godina robije, ili za težu posledicu, povrede ili smrt, i 30 ili 40 godina, onda da vidimo da li ćeš da pomisliš da digneš ruku.“, ukazala je Nikolija.

„Zamislite sada kako se oseća moj otac koji sve traume proživljava zajedno sa mnom, i zna da postoji mogućnost da osvedočeni nasilnik bude na slobodi, odnosno da bude pravosnažno oslobođen i podstaknut da ponovi delo, imajući u vidu kako nalaz i mišljenje veštaka, tako i način vođenja postupka. Imajući u vidu napred navedeno, posebno ističem da motiv sastavljanja ovog pisma i obraćanja direktno Vama nije diskreditovanje čitavog pravnog sistema i institucija, već ukazivanje na pojedince koji su se oglušili na postojeći pravni sistem, i time omogućili dalju viktimizaciju kako mene kao žrtve nasilja u porodici, tako i drugih žena u sličnoj društvenoj i porodičnoj situaciji.

Istakla bih da je naredni glavni pretres zakazan za 24.01.2022. godine, na kom će se odlučivati o predlogu za novo izvođenje veštačenja, pa samim tim i o daljoj sudbini ovog postupka. S toga vas molim da u najkraćem mogućem roku uzmete u razmatranje sve činjenice koje sam navela te da pokrenete odgovajuće mehanizme kojima bi se predmetni postupak, a i svi budući postupci, usmerili na ispravan put ustavnosti, zakonitosti i zaštite prava i života svih ugroženih građana među kojima sam i ja“, zaključila je Nikolija u pismu predsedniku Vučiću.

Podsećamo, Vučković je u noći između 29. i 30. avgusta skoro na smrt pretukao suprugu Nikoliju u mestu Zablaće, nadomak Čačka, i tom prilikom teško je povredio. Uzeo je motku na kojoj je bio zakucan ekser i tukao do iznemoglosti. Nesrećna žena je bila totalno dezorjentisana i golu su je dovezli na Urgentno odeljenje čačanske bolnice odakle je prebačena na intenzivnu negu, gde je duži vremenski period bila hospitalizovana.

Čačak, selo, mesto Zablaća, hronika, muž pretukao ženu, nasilje u porodici, porodično nasilje
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Oni su te večeri bili na svadbi i kada su stigli kući počela je svađa, a potom i tuča, nakon čega je velika tragedija, u smislu povreda, zadesila Nikoliju, divnu mladu ženu i majku četvoro dece. Mališani su prvobitno bili kod njene svekrve, koja, takođe ima i drugog sina nažalost bolesnog, i o kome se, takođe, stara.

BONUS video: Napad na radnicu teretane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare