Ivan Mitić Foto:privatna arhiva

Udruženje za postpenalni prijem i resocijalizaciju osuđenih lica ’’Novi početak’’ zahteva da se u što kraćem roku usvoji Zakon o amnestiji osuđenika, koji je najavljivan tokom predizborne kampanje. To udruženje, danas je na adresu Generalnog sekretarijata predsednika Srbije i Ministarstva pravde, dostavilo zvaničnu inicijativu za donošenje Zakona i pozvalo sam državni vrh, da u okviru novonastalih ekonomskih i društvenih promena zbog pandemije koronavirusa, rastereti zatvorske kapacitete i amnestira osuđenike koji su dali doprinos u sprečavanju širenja virusa.

Prebukiranost srpskih zatvora, u kojima je prema proceni Udruženja ’’Novi početak’’ oko 12.000 ljudi, predstavlja ’’latentno žarište’’ za širenje koronavirusa, kažu u tom Udruženju, dodajući da bi pojava virusa među zatvorenicima, mogla da izazove ’’katastrofu sa nesagledivim posledicama’’.

’’Ukoliko virus uđe u zatvore, širiće se munjevitom brzinom, jer nema dovoljno prostorija za izolaciju, nema bolničkih kapaciteta, a lečenje zatvorenika u redovnim ustanovama zahtevalo bi dodatno angažovanje ljudstva i prevoznih sredstava. Sve troškove lečenja, na kraju bi morali da plaćaju građani koji pune budžet’’ objašnjava Mitić, ističući da je zbog toga neophodno da se inicijativa o amnestiji sprovede brzo i efikasno, kako ne bi došlo do najgoreg scenarija.

Osim sprečavanja žarišta po zatvorima, Mitić napominje da bi amnestija donela i veliku uštedu novca koji država trenutno izdvaja za boravak i lečenje zatvorenika, te da bi značajna sredstva mogla da budu usmerena ka civilnom društvu i sprečavanju epidemije.

Ivan Mitić Foto: Privatna arhiva

On je podsetio i da je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom vanrednog stanja najavljivao da će ’’biti mesta za akte milosti za pojedina krivična dela’’, pa očekuje i brzu reakciju posle zvanične inicijative koju je Udruženje dostavilo na predsednikovu adresu.

’’Osuđenici su od samog početka pandemije pokazali veliku solidarnost sa spoljašnjim svetom i u vreme najveće nestašice maski danonoćno su šili zaštitne pamučne maske za zdravstvene radnike i građane. Državni vrh im se tada zahvaljivao i obećavao amnestiju. Naša inicijativa je potpuno opravdana i zbog toga očekujemo da nam se što pre neko obrati sa konkretnim predlozima’’ naglašava Mitić, dodajući da su se svojevremeno zatvorenici odrekli i svojih obroka u korist građana koji su bili najviše pogođeni pandemijom.

Foto: Privatna arhiva

’’Osuđenici su takođe bez pogovora prihvatili i zabranu poseta u zatvorima, kao jednu od mera za sprečavanje širenja virusa, tako da se već mesecima nisu videli sa članovima najuže porodice, pa je i to još jedan segment solodarnosti koji su pokazali u ovoj brobi proitiv pandemije’’ napomenuo je Mitić.

Ivan Mitić Foto: Printscreen

Traže amnestiju za lakša krivična dela

Udruženje ’’Novi početak’’ u svojoj inicijativi zahteva amnestiju za osuđenike koji su izdržali deo kazne za lakša krivična dela i koji su se tokom boravka u zatvoru resocijalizovalii. Objašnjavaju da se kroz ovu inicijativu ni u kom slučaju ne zalažu za oslobađanje zatvorenika koji su osuđeni zbog najtežih krivičnih dela, dodajući da ’’takvi ljudi i treba da budu u zatvoru’’.

U Udruženju su podsetili i na opštu amnestiju prema Zakonu iz 2012.godine, kojom je iz zatvora pušteno oko 2.900 zatvorenika, pa očekuju sličnu reakciju i sada.

Oni pozivaju predsednika Srbije i Ministarstvo pravde da u što kražem roku odrede uslove, prema kojima bi sada, tokom pandemije, jedan broj zatvorenika mogao da bude pušten na slobodu.

Mitić je istakao da su u Udruženju svesni da je amnestija akt koji isključivo zavisi od političke volje najviših državnih organa, te pozivaju predstavnike vlasti da ispune obećanja koja su na početku pandemije dali osuđenicima.

Udruženje ’’Novi početak’’ pomaže osuđenicima na slobodi

Udruženje za postpenalni prijem i resocijalizaciju osuđenih lica ’’Novi početak’’ je građansko udruženje koje se bavi zaštitom ljudskih prava osuđenika u zavodima, kao i njihovom resocijalizacijom i integracijom u društvu posle izdržavanja kazne.
Po izlasku iz zatvora, Udruženje osuđenicima pruža psihosocijalnu podršku, pomoć pri pronalasku posla, kao i privremeni smeštaj u Prihvatilištu koje postoji pri Udruženju.

Rad ovog udruženja, pokrenuo je bivši zatvorenik Ivan Mitić Meza, koji za naš portal ističe, da ’’samo neko ko je bio iza zidina’’ zna sa kakvim se problemima suočavaju osuđenici kada izađu na slobodu, dodajući da je kroz rad Udruženja, bivšim osuđenicima dostupna pomoć psihologa, specijalnih pedagoga, sociologa i advokata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare