Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je sudu optužni predlog protiv Milivoja Zarubice i ostalih okrivljenih koji se sumnjiče da su iskopavali i prodavali stari rimski novac koji se smatra kulturnim dobrom Srbije.

Optužni predlog protiv Zarubice podnet je sudu 13. januara, a pošto se u ovom slučaju vodi skraćeni postupak sud je odmah zakazao glavni pretres, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Prvo suđenje je odrzazno 25. febraura, a sledeće je planirano za 10. mart u 10 sati. U pritvoru se od novembra nalazi samo Zarubica, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prikrivanje, a Zarubica i za tešku krađu.

Postupak se vodi i protiv M. Z, M. A, S. P, M. K, S. R, D. Š, M. D, G. S, T. S, K. K. i S. T.

Oni su bili uhapšeni sredinom novembra u saradnji s pravosudnim organima Italije, nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji.

Sumnja se da su delovali kao organizovana kriminalna grupa koja je od 25. decembra 2018. do hapšenja na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila stare rimske novčiće i potom ih iskopavala.

Novčiće su skrivali na unapred određenim lokacijama, zatim vršili procenu autentičnosti i procenu tršišne vrednosti, a onda prodavali kupcima u zemlji i inostranstvu.

Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do 3. veka nove ere, gemama, fibulama i drugom, cijim pribavljanjem, odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.