Podeli
Foto: Profimedia.rs

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg pripadnika niške žandarmerije Nikicu Ristića od optužbi za nanošenje teških povreda Ranku Paniću tokom protestnog mitinga Srpske radikalne stranke, održanog zbog izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu 29. jula 2008. godine.

Panić je sutradan primljen u Urgentni centar, a 15. avgusta 2008. godine je preminuo. Ovom odlukom, Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu žalbu tužioca i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, jer prema stavu sudova, nije dokazano da je Ristić izvršio krivično delo teške telesne povrede sa smrtnom posledicom za koje je bio optužen.

“Osnov za osuđujuću presudu može predstavljati samo takav niz činjenica nesumnjivo utvrđenih na osnovu izvedenih dokaza, koje su čvrsto i logički povezane, tako da predstavljaju kompletnu i konačnu sliku kritičnog događaja i sa punom sigurnošću upućuju da je jedini mogući zaključak da je okrivljeni izvršio krivično delo koje je predmet optužbe, te da se izvedenim dokazima isključuje svaka druga mogućnost“, naveo je Apelacioni sud u obrazloženju odluke objavljene na njegovom sajtu.

U konkretnom slučaju, kako dodaje, na osnovu izvedenih dokaza se ne može izvesti zaključak o utvrđivanju relevantnih činjenica koje bi ukazivale na nesumnjivu dokazanost da je okrivljeni izvršio krivično delo za kojej je optužen. Ristića je tužilaštvo teretilo da je u toku obavljanja službene radnje na dužnosti Paniću naneo tešku telesnu povredu od koje je ovaj 17 dana kasnije preminuo.

Ristić je bio pripadnik specijalističke čete Odreda žandarmerije u Nišu. On je, kako se navodi u nedokazanoj optužnici, “krećući se pored oštećenog, a nakon nekoliko koraka uporednog hoda sa oštećenim, snažno udario oštećenog zamahnutom nogom u predelu trbuha”.

Od opreme je na sebi imao zaštitnu opremu MUP za obezbeđivanje javnih skupova i to šlem tamne boje sa plastičnim vizirom, uniformu sa formacijskim čizmama na nogama.

“Od udarca nogom se oštećeni savio prema napred, držeći se rukama za stomak i jauknuo, a okrivljeni odmah potom dok se oštećeni nalazio u polusavijenom položaju zadaje istom još jedan udarac nogom u predelu tela oštećenog, usled kojih radnji oštećeni zadobija višestruke povrede koje u svom zbirnom dejstvu u trenutku nastanka predstavljaju tešku telesnu povredu opasnu po život povređenog usled koje je nastupila smrt oštećenog 15. avgusta 2008. godine”, navedeno je u nedokazanoj optužnici.

Nakon višegodišnje istrage, krivični postupak protiv Ristića pokrenut je u septembru 2014. godine. Ranko Panić je teško povređen u sukobima tokom protestnog mitinga koji je SRS organizovala u Beogradu 29. jula 2008. godine povodom hapšenja i izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu. Sa teškim povredama primljen u Urgetni centar dan kasnije, a preminuo je 15. avgusta 2008. godine. Lekari su, kako je tada saopšteno, utvrdili da je zadobio teške povrede prilikom udarca u stomak, zbog čega mu je puklo debelo crevo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram