Foto:Antonio Ahel/ATAImages; Shutterstock

U velikoj akciji policije u Beogradu otkrivena je desetočlana grupa koja je opljačkala Palatu Srbija i ukrala 43.000 ordena, a među osumnjičenima je i Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde. I dok se Homen iz bekstva brani time da je postupak protiv njega fabrikovan, te tvrdi da se zamerio kriminalnim grupama dok je bio državni sekretar, interesantno je da se izvesni Homen pominje u optužnici Darka Šarića, a zasad nije poznato o kome se radi.

Osam osoba je uhapšeno, dok se za dve, među kojima je i Homen, traga, zbog sumnje da su opljačkali desno krilo SIV-a i iz kancelarije u njemu odneli vredno državno ordenje. Kako je Nova,rs pisala, do pljačke je došlo kada su Novica A, tadašnji direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), kao i njegovi zamenici Ivica Z. i Aleksandar T, omogućili Slobodanu Homenu, na njegov zahtev, da izvrši uvid u kancelariju 559 u „Palati Srbije“ za koju je bila zadužena osumnjičena Olivera P. G.

Slobodan Homen Foto:Medija centar Beograd

Uvid je bio omogućen na period od godinu dana, bez nadzora i bez ovlašćenja. Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, po nalogu Homena sanduk broj 332 je odnet iz Palate Srbije da bi posle nekoliko dana bio vraćen u blagajnu.

Uvid je bio omogućen na period od godinu dana, bez nadzora i bez ovlašćenja. Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, po nalogu Homena sanduk broj 332 je odnet iz Palate Srbije da bi posle nekoliko dana bio vraćen u blagajnu.

Pročitajte još:

Na njemu je bio zatečen oštećeni voštani pečat i kanap koijm je prethodno sanduk zapečać, što je prijavljeno nadređenima. Nakon provere ustanovljeno je da iz sanduka 332 nedostaju dva ordena zlatne Partizanske zvezde, a da u kancelariji 559 koja je otključana, odnosno otpečaćena, nedostaje oko 43.000 komada različite vrste ordenja, vrednosti oko 50 miliona dinara.

Sretenjsko ordenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs/Ilustracija

Homen, inače advokat, kolekcionar i bivši državni sekretar Ministarstva pravde, označen je kao organizator ove akcije koja se dogodila 2009. godine, a tek sada su otkriveni detalji isti. Za njim se traga, a ubrzo nakon otkrivanja afere oglasio se saopštenjem u kome je poručio da s krađom nema veze.

Pročitajte još:

„Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu. Niko me nikad u proteklih 15 godina nije zvao da dam bilo kakvu izjavu povodom navodno nestalih odlikovanja. Svakako da bih se bez oklevanja odazvao takvom pozivu. Iz medija čitam da predlažu poternicu. Zašto? Zbog svega ovoga vraćam se na slutnje. Od kako sam svoje ime ugledao u medijima, razmišljao sam šta je povod, otkud ova besmislica sada. Da li s mojim imenom i navodno nestalim ordenjem kao dobrom medijskom pričom pokušava da se skrajne interesovanje sa nekog tekućeg, važnog, sudskog procesa. Da li ima nekakve veze sa formiranjem buduće Vlade…ili sa nekim organizovanim kriminalnim grupama kojima sam se zamerio dok sam bio državni sekretar? Šta god da je uzrok saznaće se brzo“, kaže Homen.

Zasad nije poznato o kojim kriminalnim grupama govori Homen, kao i kakve veze imaju sa slučajem krađe ordenja. Ono što je malo poznato jeste da se izvesni Homen, za koga nije utvrđeno o kome je tačno reč, pominje u predmetu protiv kriminalne grupe Darka Šarića.

Darko Šarić
Darko Šarić Foto: E-Stock/Časlav Vukojčić

Naime, izvesni Homen pominje se u presretnutoj komunikaciji između Duška i Darka Šarića, u postupku za organizovanje kriminalne grupe koja je pokušala da ubije Nebojšu Joksovića, svedoka saradnika u postupcima protiv osuđenog narko-bosa.

Tako Duško piše bratu sledeće: „Za Homena sve dali Edu. On nosi kod Oskara. Mora on da vidi. Tako Edo kaže. Ceo predmet je kod njega. Pošto je Homen ušao u priču sa Prostranom iz Sdpra. Ja sam sad. Ništa oni kažu za Homena da vidimo 10-15 dana šta se dešava. Ako slučajno Oskar nije dao zeleno svjetlo da mi privatno tužbu podnesemo.“

Darko Šarić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

U pomenutoj komunikaciji Šarići pričaju o tome kako izvršiti pritisak na sudiju koji je odlučivao o sudbini narko-bosa. U tom kontekstu, Duško Šarić bratu šalje sledeću poruku:

„Brate, sad smo bili kod Markusa, sve smo dogovorili, on će u narednih deset dana ići kod Oskara i sve će mu objasniti i dobiće odgovor šta i kako dalje, takođe Markus kaže da će reći Oskaru da ćeš ti poslati pismo Oskaru ali da ne zna šta je u pismu, a da ti u pismu malo zaintrigiraš njega, da ne napišeš baš otvoreno, da je najbolje da pismo pošalješ direktno na adresu gde Oskar sedi“.

Nebojša Stefanović sednica Predsedništva SNS Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Inače, kako je ranije KRIK otkrio Edo i Markus koje klan Šarić pominje u komunikaciji su bivši ministar policije i odbrane Nebojša Stefanović i šef u Bezbednosno-informativnoj agenciji Marko Parezanović. Sa druge strane, do danas nije utvrđeno ko je izvesni Oskar koji se u komunikaciji Šarića označavala osobom koja može sve, pa čak i da izvrši uticaj na predsednika Apelacionog suda Duška Milenkovića povodom predmeta protiv osuđivanog narko-bosa.

Takođe, za Homena još uvek nije utvrđeno o kome se radi.

Podsetimo, u opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica, među kojima je i Slobodan Homen, Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica.

VIDEO: Na suđenju Šariću prikazane prepiske okrivljenih iz „Skaj“ aplikacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare