Foto:EPA-EFE/STRINGER

U potrazi za posmrtnim ostacima ubijenih u ratu 1999, u poslednjih nekoliko meseci na Kosovu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet osoba, potvrdio je za KoSSev direktor Komisije kosovske vlade za nestala lica, Kuštrim Gara. Najavio je nova iskopavanja u narednim danima.

„Tokom poslednja tri meseca obrađeno je najmanje šest lokacija unutar teritorije Republike Kosovo u smislu procenjivačkog iskopavanja. Na ovim lokacijama pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet žrtava rata“, poručio je Gara u pisanom odgovoru za KoSSev, bez preciziranja da li su pronađena lica identifikovana i da li je rađena DNK analiza.

Od ukupno šest lokacija određenih za ispitivanje, četiri su na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici, potvrdio je.

Gara navodi da su pojedine lokacije koje su obrađene tretirane u smislu detaljnog pregleda informacija koje poseduje ova Komisija sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje su deo ovog procesa, kao i tokom sastanaka dve Komisije.

Na poziv kosovske delegacije, u okviru Radne grupe za nestala lica, bili su i predstavnici delegacije iz Beograda, navodi. Predsednik Komisije kosovske vlade za nestala lica najavio je nova iskopavanja na teritoriji Kosova, bez preciziranja tačnih lokacija.

Kako je izjavio, kosovsko Specijalno tužilaštvo je već izdalo naredbe, te će se na tim lokacijama vršiti iskopavanja tokom narednih dana.

Potvrdio je navode svog kolege iz Beograda, Veljka Odalovića – da su na lokaciji Kiževak kod Raške koja se tretira od 2015. godine takođe pronađeni posmrtni ostaci – fragmenti kostiju.

Ova komisija boravi u Raški na poziv srpske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica. Radovi na ovoj lokaciji su trenutno obustavljeni, te se čeka odluka suda kako bi se sa istim nastavilo. Nakon pronalaska posmrtnih ostataka, čekamo datum koji će odrediti institucije Srbije i obaveštenje od delegacije Srbije za nastavak radova, nastavak istražnih iskopavanja, ekshumacijom posmrtnih ostataka, zatim njihovom identifikacijom, repatrijacijom i povratkom ili isporukom ostataka porodicama identifikovanih lica, dodao je Gara.

Ocenjuje da je neophodno intenzivirati saradnju, posebno u razmeni informacija i pružanju odgovora na zahteve koji su već podneti. Kaže da je neophodno sprovesti procenjivačka iskopavanja na „obeleženim“ lokacijama na teritoriji Srbije, sa posebnim naglaskom na lokacije u regionu Raške i Novog Pazara – ne isključujući mogućnost povratka na otvorene lokacije u prvim godinama posle rata, kao što su Batajnica i lokacija u Petrovom Selu.

Prema registru Komisije kosovske vlade za nestala lica, od rata 1999. pa do sada je razrešeno oko 70% slučajeva nestalih lica, dok se još uvek 1638 lica vodi kao nestalo. Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od ovog leta je upravo pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Kako je u poslednjoj zvaničnoj poseti u Prištini potvrdio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poglavlje budućeg sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa o nestalima je već zaključeno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar