Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:FoNet/MUP

Disciplinovanjem građana, policajaca i vojnika kroz pokušaje donošenje u najmanju ruku spornih propisa i zakona nauštrb ljudskih prava i sloboda, ministar policije Aleksandar Vulin nastavlja da briljira na polju "zaštite" individualnih prava. U pauzi između pravljenja "srpskog sveta" i obračuna s predstavnicima država u regionu, Vulin se zalaže za, po svemu sudeći, gvozdenu disciplinu u Srbiji.

Ne tako davno, dok je obavljao funkciju šefa Vojske Srbije, Vulin je pokušao da oduzima mobilne telefone vojnicima i pregleda ih, a sve to pod izgovorom zaštite tajnih, vojnih podataka. Ovaj postupak osudili su vojni sindikati, ali i brojne druge organizacije.

Tako je marta 2018. Vulin naredio da svi zaposleni u Ministarstvu odbrane i Vojsci potpišu saglasnost da predaju privatne mobilne telefone, radi uvida u njihov sadržaj. Kako je tada saopštio Vojni sindikat Srbije, svim zaposlenima u Vojsci i Ministarstvu „naređeno“ je da daju saglasnost za „privremeno oduzimanje“ njihovih privatnih mobilnih telefona „na neodređeno vreme“, da bi se „ostvario uvid u sadržaj i podatke“ u telefonima.

Tada je reagovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku koji je pozvao ministra odbrane da povuče takvo naređenje jer se takvom praksom krši Ustavom garantovano pravo na tajnost komunikacije i ugrožava integritet osoblja Ministarstva i Vojske.

„Ovo naređenje predstavlja akt zastrašivanja jer dovodi u tešku situaciju i one koji potpišu spornu izjavu, ali i one koji to odbiju“, navedeno je u saopštenju BCBP.

Foto:TANJUG /MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA

Ipak, ni kritike zbog poteza nisu sprečile Vulina u pokušajima da sprovedi gvozdenu kontrolu, sada u redovima MUP. Tako je aktuelni ministar, sada policije, avgusta ove godine menjao Pravilnik o ponašanju policajaca.

Izmenama, Vulin je policajcima zabranio da se fotografišu na radnom mestu, kao i da objavljuju neprimerene tekstove i komentare na internetu i društvenim mrežama.

Sve to činilo se bizarno, imajući u vidu da je samo nekoliko dana ranije objavljena fotografija sa Birfesta na kojoj Vulin pozira zajedno sa vođom navijača i osuđivanim kriminalcem. Pa ipak, to ga nije sprečilo da dodatno disciplinuje policajce, propisujući šta su neprimereni tekstovi i komentari, koje neki policijski službenik objavi na nekoj društvenoj mreži.

Taman kada je javnost pomislila da je tu kraj, Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje sporni Zakon o policiji, koji je tokom jučerašnjeg dana povučen, zbog brojnih odredbi koje krše ljudska prava.

Ni građani nisu pošteđeni

Novim Zakonom, Vulin je, izgleda, hteo da disciplinuje i građane, a pogotovo one koji se usude da protestuju.

Tako je najnoviji napredak na polju ljudskih prava, ministar policije Aleksandar Vulin pokušao da izbori donošenjem novog Zakona o policiji, kojim bi se ovlašćenja policijskih službenika povećala, a prava građana smanjila.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Policija bi po njemu, da je bio usvojen, mogla da primeni 11 različitih sredstava prinude (palica, fizička snaga, konji, psi…) ukoliko se nakon prvog njihovog upozorenja grupa građana ne raziđe, a pošteđeni će biti samo invalidi, deca mlađa od 14 godina, trudnice i „očigledno bolesni“.

Postavlja se pitanje da li je ministar na ovaj način pokušao da eventualno odvrati građane od bilo kakve ideje protesta.

Sem toga, ministar Vulin je hteo da uvede i sistem totalnog video-nadzora i automatskog prepoznavanja lica građana. Potrebu sistema masovnog nadzora građana pravdali su većom bezbednošću stanovnika.

Foto: Petar Lazović

Po njemu, građani ne bi mogli više da izađu na ulicu bez da budu nadzirani, pa se postavlja pitanja da li je u ovoj odredbi reč o grubom kršenju prava na privatnost.

Ukidanje autonomnosti na internetu

Ipak, ne treba zanemariti da, neposredno pre nego što je postavljen za prvog čoveka policije, u novembru 2020. godine, Vulin je izjavio da se zalaže za ukidanje anonimnosti na internetu, i to nakon pretnji koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio na društvenim mrežama.

Vulin je kazao da treba usvojiti zakon prema kojem nalog na društvenim mrežama ne bi mogao da se otvori bez unošenja tačnih ličnih podataka.

„Anonimnost je dovela do toga da na mrežamu pišu najveće gadosti (…) dok ne bude ukinuta anonimnost na internetu, to će se dešavati“, rekao je Vulin.

BONUS VIDEO: Novi Zakon o policiji

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare