Aleksandar Vulin, emisija Hit tvit
Aleksandar Vulin Foto: Printscreen/Tv Pink

Ministar policije Aleksandar Vulin u večerašnjem "morbidnom šou" koji se prikazivao uživo na TV Pink u udarnom terminu, zamenio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u martu ove godine prikazao šokantne snimke žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, te su večeras puštene nove uznemirujuće fotografije masakriranih tela.

Građani Srbije opet su morali da gledaju užasni sadržaj koji je, prema rečima Aleksandra Vulina, prikazan i porodicama žrtava.

„Neki su povraćali, odbijali da gledaju, neki su rekli da to nije istina“,  rekao je Vulin, a zatim dodao da su „povraćali i oni koji su te zločine počinili“.

On je večeras još jednom ponovio hvalospeve koje je i danas tokom proslave 13. godišnjice stranke Pokreta socijalista uputio Aleksandru Vučiću, a zatim prešao na fotografije iskasapljenih tela žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka.

„U zatvorima su gde im je i mesto i tu će biti do kraja života. Mi znamo koliko su opasni i znamo šta im je cilj. Osnovni cilj im je da izjavama bace ljagu prvenstveno na predsednika Vučića, ali i na nas ostale. Te ubicu su spremne na sve. Postoje ljudi, za koje znamo ko su i kako rade, koji pripremaju izjave za javnost kojima će da povrede prvenstveno predsednika Vučića i njegovu porodicu. Oni će da lažu, učiniće apsolutno sve da nas uplaše kako bismo mi trgovali s njima. Nema trgovine. Znam da će izmišljati laži o predsedniku Vučiću i da će na njega krenuti preko porodice“,  rekao je Vulin u „Hit tvitu“.

Potom su prikazane slike Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Srđana Lalića, kao i njihovih žrtava.

Vulin je kazao da su u pitanju fotografije koje su nađene na mobilnim telefonima članovima ove kriminalne grupe.

Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Na nekim fotografijama su Belivuk i Miljković sa oružjem.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Takođe, prikazane su i fotografije, kako je Vulin izjavio, dva obeležena pakovanja kokaina koje je policija zaplenila od klana Velje Nevolje.

Foto: Printscreen/Tv Pink

„Tu je pakovanje kokaina koje je obeleženo, ima heroina, ima i marihuane“, prokomentarisao je Vulin.

Na kraju je prikazano i nekoliko fotografija na kojima Belivuk i Miljković poziraju uz osakaćene žrtve.

„Utvrdili smo identitet svih do jednog… Fotografije su njihovi trofeji, oni su se time hvalili“, kazao je ministar policije.

Dok su se stravične slike nizale uživo u emisiji, Vulin je rekao „da su u pitanju navijači Partizana koje su klali drugi navijači Partizana“.

„Ova kasapljena tela su uglavnom iz Ritopeka, iz one prostorije gde je bila mašina za mlevenje mesa“.

Vulin je, zatim, pokušavajući da opravda ovakav gnusni postupak, rekao da „svako ko bude pokušao da od ovih napravi pravednike, neka pogleda ove slike“.

Državni vrh još jednom je pokazao da je izgubio svaki osećaj za poštovanje dostojanstva žrtava i njihovih porodica, te da im zaštita mentalnog zdravlja građana uopšte nije važna.

Ni ovog, kao ni prethodnog puta ministar Vulin nije objasnio koji je interes prikazivanja ovakvog sadržaja javnosti osim da se istraumira publika.

Podsećamo, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović je i nakon konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom koje su prikazane odsečene glave navodnih žrtava kriminalne mafije, ukazala da su tada povređene odredbe člana 50 Zakona o elektronskim medijima, kao i član 21 Pravilnika o ljudskim pravima u oblasti pružanja medijskih usluga.

Popović je i tada smatrala da je time „narušeno ljudsko dostojanstvo žrtava, njihovih roditelja, prijatelja kao i korisnika medijskih usluga koji su bili izloženi psihičkom nasilju gledajući uznemirujuće snimke“ i da nema javnog interesa koji to može da opravda.

S druge strane, predsednica Saveta REM Olivere Zekić rekla je tada za Nova.rs da „prikazivanje odsečenih glava nije uznemiravanje javnosti“ i da REM neće pokrenuti postupak protiv televizija sa nacionalnim frekvencijama koje su emitovale pomenutu konferenciju.

Niko ne opravdava ubistva i zlodela koje je počinio kriminalni klan Belivuka, ali je sporno da se ovako jezive i uznemirujuće fotografije iskasapljenih tela i delova tela bez glave, prikazuju u nedelju uveče, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Možda još više uznemiruje činjenica da je voditeljka emisije nekoliko puta tražila da se fotografije ponovo prikažu, te su se one tako smenjivale jedna za drugom nekoliko puta.

I dok Sanja Mihajlović, majka nestalog Gorana, u razgovoru za list „Nova“ priča kako 26 meseci nema informacije o svom sinu, ministar policije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom prikazuje uznemirijuće fotografije, obračunava se i svađa sa pripadnicima klana Belivuk – Miljković i preti im da iz zatvora neće izaći.

Da li se ministar Vulin bar u jednom trenutku zapitao nije li bitnije u ovom momentu naći preostale žrtve Belivukovog klana i kakve posledice prikazivanje uznemirijućih fotografija može da izazova kod porodica žrtava koje još uvek ne znaju šta je sa njihovim najmilijima?

Odgovor se sam nameće….

BONUS VIDEO: HAPŠENJE VELJE NEVOLJE

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare