Foto: Facebook / RK Novi Pazar

Utakmica Crvene zvezde i Novog Pazara u rukometnoj Arkus ligi, u sportskom centru “Šumice”, ostala je u senci ružnih scena, nakon što su navijači brutalno vređali na verskoj i nacionalnoj osnovi rukometaše novopazarskog kluba. Povici “Ratko Mladić”, „poturice“, i šovinističke pesme nisu bili dovoljni da se utakmica prekine i da nadležni organi reaguju, pa ni ministar policije Aleksandar Vulin, koji je pre samo nekoliko meseci, zbog skandiranja protiv predsednika Aleksandra Vučića, hteo da postavi kamere na stadionu i kazni verbalne izgrednike.

Uvredljivi transparenti, povici, vređanje od navijača Crvene zvezde zasenili su sport na utakmici, a zbog izostanka reakcije nadležnih organa Upravni odbor R. K. Novi Pazar odlučio je da istupi iz lige.

Pročitajte još:

Jedan od članova odbora pomenutog kluba Husein Memić rekao je da država na uvrede reaguje isključivo kada je u pitanju predsednik Srbije.

„Ovom državom upravljaju navijači. Kada ste čuli da se Crvena zvezda ili Partizan ograde od svojih navijača, nikada. A mi, bilo da se radi o fudbalskom ili rukometnom klubu, mi se uvek ogradimo kada naši navijači naprave neke incidente“, rekao je Memić i naglasio da mu je žao što ih niko iz Crvene zvezde nije pozvao da se makar izvini zbog skandiranja svojih navijača i dodaje:

„Kada navijači Novog Pazara naprave neki incident ili vređaju predsednika Srbije, tada cela država skoči na noge, a posebno ministar policije Aleksandar Vulin. Sa druge strane, kada se incidenti dešavaju na drugoj strani, tada država ćuti, od delegata pa sve do vrha države, e to je ono što nas boli“, rekao je Memić.

Husein Memić Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Podsetimo, Memić je podsetio na situaciju koja je bila pre nekoliko meseci u Novom Pazaru, prilikom susreta tog kluba sa Partizanom. Tada su navijači sa zapadne tribine skandirali „Vučiću pederu“, a delegat je u jednom momentu sugerisao sudiji da prekinu utakmicu.

Memić je na konferenciji istakao i da su se oni ovog puta, takođe, žalili delegatu, koji je odgovorio da ne čuje skandiranje: “Ratko Mladić”, već samo povike: “Napred Zvezdo”.

I dok se čeka adekvatna reakcija nadležnih, podsetimo, ubrzo nakon skandiranja Vučiću tokom utakmic e u avgustu ove godine, reagovao je ministar policije Vulin.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

On se tada sastao sa direktorom takmičenja Superlige Aleksandrom Pivićem, posle čega je prvi čovek MUP najavio da će država ubuduće insistirati na principu pojedinačne odgovornosti (verbalnih) izgrednika na srpskim stadionima. Tada je čak u tu svrhu dogovoreno da se postojeći sistem video-nadzora upotrebi kako bi se utvrdilo ko to tačno čini izgrede, umesto što se cela krivica svaljuje na klub čije pristalice uvredljivo skandiraju.

Uvrede sa obe strane, bez reakcije

Podsetimo, ovo nije prvi put da se dešavaju incidenti tokom utakmica u Novom Pazaru. Naime, proteklih nekoliko godina je postalo učestalo da se, i s jedne i s druge strane, čuju stravične uvrede i pogrdne reči.

Dok se s jedne strane čuju povici “Ratko Mladić” i “Nož, žica, Srebrenica”, sa druge su se više puta mogli videti razvijeni transparenti na kojima je pisalo: „Rešen rebus – srce, bubreg, pluća – živela žuta kuća“.

Pročitajte još:

Ipak, i za jedne i druge je reakcija nadležnih uglavnom izostajala.

Ivan Đorđević, antropolog i naučni saradnik SANU, kaže za list „Nova“ da ne očekuje neku reakciju nadležnih o dešavanjima u Novom Pazaru.

„Suštinski je neophodno da počne da se primenjuje zakon, a drugo pitanje je zašto se to ne radi. Naravno, u ovom slučaju, koji se dogodio tokom utakmice u Novom Pazaru, neophodno je bilo da se meč prekine, međutim, nije bilo čak ni naznaka da će tako nešto biti učinjeno. Čini mi se da je problem u Srbiji u tome što guramo pod tepih dešavanja i zločine koji su se dešavali 90-tih, dok sa druge strane, imamo jako ambivalentan odnos o svemu tome na unutrašnjem političkom planu“, kaže naš sagovornik.

Đorđević ističe da je evidentno da su navijači iznad države.

„Tolerisanje svih situacija koje smo proteklih godina imali priliku da vidimo, govori o tome. Navijači često služe kao grupe za određenu vrstu pritiska i kao neka vrsta paravojnih formacija. Definitivno postoje usluge koje im se uzvraćaju, a i vidimo određenu sponu između navijača i bezbednosnih struktura“, ističe Đorđević i dodaje:

„Nažalost, reakcija će izostati, kao što je to situaciju u Beogradu, tako je i dole isto. Možda neće vikati “Ratko Mladić”, ali će vikati “Žuta kuća”“, ističe on.

Otkazali im sponzori

Memić je istakao ranije na konferenciji da su njega kao člana Upravnog odbora novopazarskog superligaša pozvali sponzori koji su rekli da više ne žele da pomažu klubu zato što utakmica nije prekinuta zbog uvreda na račun rukometaša, odnosno Bošnjaka.

Husein Memić Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Memić nema informacije da je tužilaštvo pokrenulo istragu, ali i rekao da i ako bude pokrenut postupak, neće dati nikakve rezultate. Memić je rekao da niko nikada nije odgovarao zbog vređanja pazarskih sportista na nacionalnoj i verskoj osnovi i da su dešavanja na utakmici sa Zvezdom samo rezultat višegodišnjeg izbegavanja rešavanja ovog problema.

BONUS video: Hapšenje pred derbi

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar