Foto:Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanje jedne Albanke u opštini Vučitrn.

Ovo je prvi slučaj da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu, piše Kossev.

Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture (KRCT) je reagovao rekavši da „iako pravda kasni, ovaj dan označava prekretnicu i nadu, ne samo za žrtvu koja je prepoznala silovatelja i svedočila protiv njega, već i za sve ostale preživele da će jednog dana pravda biti zadovoljena“.

Prema optužnici, Vukotić je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela.

Vukotićev advokat Nebojša Vlajić preneo je RTS-u da nema dovoljno dokaza za takvu presudu, tvrdeći da je sud precenio dokaze, koji su svi bili svedočenja i vrlo nepouzdane izjave svedoka.

„Postupak je obeležilo nekoliko teških povreda zakona o krivičnom postupku koje sam isticao, ali te argumente sud nije uvažio. Izjavićemo žalbu Apelacionom sudu zbog današnje odluke i u vezi sa krešenjem procedure“, rekao je Vlajić.

Prema optužnici, Vukotić je navodno „kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela“.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare