Predrag Milovanović i Zagorka Dolovac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock/Amir Hamzagic/ATAImages

Zagorka Dolovac, vrhovna tužiteljka Srbije, na poslednjoj sednici Vrhovnog saveta tužilaštva (VST) održanoj u utorak nije uspela da se iskontroliše, a nakon što je pokušala da preuzme vođenje sednice tog tela, tužiocu Predragu Milovanoviću uputila je uvredu rečima „ovaj je stvarno kreten”. Iako ovaj vokabular nije primeren za vrhovnu javnu tužiteljku, pogotovo kada se obraća kolegama i onima kojima je nadređena, Dolovčeva zbog ovog poteza može da snosi posledice, ali je malo verovatno da će do toga doći.

Iako je dosad svoja osećanja manifestovala mahom prevtrtanjem očima ili okretanjem leđa u trenutku dok tužilac Milovanović govori na sednicama, Zagorka Dolovac je na poslednjoj sednici Vrhovnog saveta tužilaštva, održanoj u utorak, otišla korak dalje.

Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac

Vređanju tužioca Milovanovića je prethodila primedba drugog člana saveta tužioca Borisa Pavlovića, koji je izneo zamerke na vođenje zapisnika sa prethodne sednice. Očigledno iziritirana tom činjenicom, u trenutku kada se i tužilac Milovanović uključio u konverzaciju, Dolovac mu je uputila direktnu uvredu.

„Molim vas, mi smo usvojili zapisnik, predsedniče ajde, nemojte molim vas sad toliko širiti priču. Dali ste reč svima da se jave povodom zapisnika, nisu se javili, molim vas, pa nemamo vremena“, doviknula je Dolovac predsedniku VST Branku Stamenkoviću koji je pokušavao da sasluša prigovor Pavlovića na sadržaj zapisnika.

„A gde žurite?“, upitao je Milovanović Dolovčevu, nakon čega je u potpunosti izgubila kontrolu.

„Šta vas briga gde ja žurim?“ drsko je upitala Dolovac, ali joj ni Milovanović nije ostao dužan: „Je l‘ vi ovde vodite sednicu? I ja imam obaveze.“

„Nemate! Osim članstva u VST vi nemate nikakve obaveze“, rekla je ona i dodala:

„ Molim vas, predsedniče, da poštujete i naše vreme“.

Potom je posegnula za flašom vode i izgovorila: „Ovaj je stvarno kreten!“, aludirajući na tužioca Milovanovića.

Blago je reći da rečnik Dolovčeve ne priliči njenoj funkciji, ali to i ne treba da iznenadi javnost s obzirom da u Narodnoj skupštini funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke upućuju još gnusnije uvrede. Ipak, nesumnjivo je jasno da je njeno ophođenje prema kolegama, kojima je ujedno i kao vrhovni tužilac nadređena, za svaku osudu.

Da tako ne sme da se ponaša, piše i u Etičkom kodeksu javnih tužilaca.

„Javni tužilac i zamenik javnog tužioca dužan je da se prema drugom javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, zaposlenima u javnom tužilaštvu, pripadnicima ostalih pravosudnih profesija, policije, bezbednosnih i drugih javnih službi, ophodi s uvažavanjem i poštovanjem“, navodi se u Etičkom kodeksu javnih tužilaca.

Po njemu, ona može i da odgovora za izrečenu uvredu.

„U slučaju sumnje da je došlo ili bi moglo doći do kršenja odredaba Etičkog kodeksa, javni tužilac i zamenik javnog tužioca može se obratiti Etičkom odboru Državnog veća tužilaca za tumačenje odredbe, savet ili razjašnjenje.Značajno kršenje Etičkog kodeksa predstavlja disciplinski prekršaj.Značajno kršenje Etičkog kodeksa predstavlja grubo neprimereno ponašanje javnog tužioca i zamenika javnog tužioca kojim se krše etička načela.Državno veće tužilaca se stara o primeni i poštovanju Etičkog kodeksa“, navodi se u Etičkom kodeksu.

Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, u slučaju Dolovčeve malo je verovatno da će do toga doći jer ona, u svakom trenutku, može da se pozove na imunitet koji joj omogućava funkcija koju vrši.

Sa druge strane, tužilac Predrag Milovanović, član Saveta iz redova osnovnih tužilaca, koji je izvređan, u više navrata se našao u „nemilosti“ Dolovčeve upravo zbog toga što ukazuje na kršenje zakona i različite propuste.

Milovanović u razgovoru za Novu ističe da, nakon ovog događaja, javnost opravdano može da se zapita kako su sednice izgledale onda kada nije bilo kamera.

„Ne želim da ulazim u pojedinosti toka sednice, niti da komentarišem konkretne navode pojedinih članova Saveta, iz razloga što je teško biti objektivan, kada ste akter ili predmet događaja, pa treba da se prebacite u ulogu posmatrača. Ipak, želim da napomenem da kao neko ko je afirmativno govorio o reformi pravosuđa, promena Ustava i zakona su iznedrile ovu tekovinu, jer su kamera i javnost ušli u taj forum, pa građani mogu u jednom transparentnijem amfiteatru da vide ko su njihovi najviši pravosudni zvaničnici. E sada, da li možete da zamislite kako su sednice do skoro izgledale kada je blenda kamere bila zatvorena?“, rekao je tužilac Milovanović za Novu.

Podsetimo, Dolovac je na mesto Republičke javne tužiteljke izabrana 2009. godine, a na tu funkciju stupila je januara 2010. i od tada je obavlja.

Njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, ‘’Helikoptera’’, slučaj pada grupe Veljka Belivuka, ali i mnoge druge, čiji epilog javnost Srbije još uvek nije dočekala. Ono što joj javnost godinama spočitava jeste izostanak bilo kakve reakcije u slučajevima koji su najviše uznemirili javnost, ali i ćutanje o svim aferama, pogotovo onim koje vode ka vrhu države.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar