Foto:Nova.rs; Starsportphoto; Ministarstvo Odbrane/JM; privatna arhiva

Veljko Belivuk, šef kriminalne grupe osumnjičen za više brutalnih likvidacija, na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao je da je ubica, ali je govorio o svom odnosu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ljudima iz vrha Srpske napredne stranke (SNS, istakavši da je za najviše državne funkcionere činio određene usluge. I dok je Belivuk pričao o odnosu s Vučićem, pojedina imena, u prvoj liniji bivšeg ministra policije, sada odbrane, Nebojšu Stefanovića, zatim bivšeg najbližeg saradnika Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, Novaka Nedića, ali i predsednikov sina Danila Vučića, ipak je izostavio.

U iskazu do kojeg su došli novinari KRIK, sa saslušanja Belivuka u tužilaštvu 5. jula, navodi se da je uhapšeni vođa grupe „Principi“ izjavio da je činio usluge za najviši državni vrh. Belivuk je istakao da je imao zadatak da smiri tribinu da ne skandira protiv predsednika, zatim da se ne održi jedan od zakazanih protesta taksista koji su se pobunili protiv konkurentske aplikacije za prevoz „CarGo“, ali i da razbije sve proteste usmerene ka vlasti.

Pročitajte još:

„Rešio sam lepo da kažem sve o mom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas“, rekao je Belivuk tužiocu, a potom pričao o odnosu s predstavnicima države.

Ipak, interesantno je i da uhapšeni vođa navijača nije rekao ni reč o pojedinim ljudima, a sa kojima se godinama unazad dovodi u vezu. Tako Belivuk nije pomenuo bivšeg ministra MUP, sada odbrane, Nebojšu Stefanovića, a koji je, kao nekada najbliži saradnik Vučića, morao da ima eventualna saznanja o delovanju ovog klana. Dodatnu sumnju u to podrila je činjenica da je klan, kojim je rukovodio Belivuk, dostigao vrhunac upravo tokom Stefanovićevog perioda u policiji.

Nepominjanje Stefanovića dodatno je sumnjivo s obzirom na to da je Goran Papić, bivši načelnik SBPOK-a, koji je uhapšen u martu zbog sumnje da je trgovao uticajem, istakao da ga je ministar odbrane čak nekoliko puta zvao zbog klana Belivuk – Miljković.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Sa druge strane, iako je u svom iskazu govorio o tome da mu je direktna veza sa Vučićem bio navijač Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, postavlja se pitanje i kako nije pomenuo predsednikovog sina Danila. Poznato je da je predsednikov sin blizak Vidojeviću, sa kojim je u više navrata fotografisan u društvu. O Vidojeviću je govorio i sam predsednik, upravo kada je tema bila poznanstvo njegovog sina s navijačem, koji iza sebe ima dosije.

„Taj mladić nikada nije gonjen ni za kakvu drogu. Gonjen je za tuče dva puta, nikada pravosnažno osuđivan“, govorio je Vučić.

U Belivukom iskazu definitivno je izostao i generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, državni funkcioner koji je prvi doveden u vezu s grupom Veljka Belivuka, ali i dešavanjima na južnoj tribini proteklih godina. Njih je javno povezao bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić tvrdeći da je upravo Nedić stajao iza navijačke grupe “Janjičari”, koju je prvo predvodio ubijeni Aleksandar Stanković, a nakon njegovog ubistva Belivuk.

Miloš Vazura i Novak Nedić, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

O vezama Nedića sa Partizanom i navijačima pisalo se proteklih godina u više navrata. Dodatnu sumnju u te veze podstaklo je i saznanje da je upravo Nedićev otac, Vojislav, inače advokat i član SNS-a, branio Belivuka na suđenju za ubistvo Vlastimira Miloševića 2016. godine.

Ipak, Belivuk se u svoj iskazu nije osvrnuo na Nedića.

Vođa „Principa“ u svom iskazu izostavio je i svog bivšeg najbližeg saradnika Aleksandra Stankovića, Saleta Mutavog, koji je ubijen pre nekoliko godina, nedaleko od Centralnog zatvora u Beogradu. Pre Belivuka, Stanković je označavan kao vođa grupe „Janjičari“, kasnije „Principi“, a protiv njega su se vodili brojni sudski postupci.

Naš portal ranije je pisao Stankovićevoj povezanosti s nekadašnjoj državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović, koja se proteklih meseci u tabloidima dovodila u vezu s Belivukovim grupom.

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, uhapšena je u velikoj akciji MUP i BIA početkom februara ove godine. Zvanično, pomenuta grupa dovodi se u vezu sa četiri ubistva, a slike iskasapljenih žrtava visoki funcioneri su čak prikazivali i na televiziji,

BONUS video: Dovođenje Belivuka na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram