Foto:Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Darko Elez, sa pancirom i šlemom i uz jaku policijsku pratnju, večeras je stigao u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, što su zabeležile i kamere.

Ranije danas, Elez je oko 18.30 sati sleteo helikopterom na aerodrom u Sarajevu, i pratnji još jednog helikoptera.

„Aktivnosti su u Bosni i Hercegovini realizovali MUP RS, Sudska policija BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Nakon izručenja, Elez je uz visoke mere sigurnosti transportovan u kompleks pravosudnih institucija BiH, gde će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će se odrediti o daljim aktivnostima. Izručenje osumnjičenog Elez Darka realizovano je zajedničkim radom i dobrom saradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol. Tužilaštvo BiH zahvaljuje se svim institucijama koje su učestvovale i dale podršku u realizaciji ove akcije“, kažu u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Elezov advokat Duško Tomić rekao je danas za agenciju Srna da će njegov klijent po izručenju biti saslušan u Tužilaštvu u prisustvu svog branioca.

On je naveo da bi sutra u popodnevnim časovima Elez trebalo da se izjasni o krivici.

Sud BiH je na svojoj stranici objavio da je ročište Darku Elezu u 9 časova u predmetu za organizovani kriminal.

Foto:Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Mediji ga u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

BIH traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organiziranog kriminala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar