Ilustracija zaplenjeno oruzje
Ilustracija zaplenjeno oružje Foto:EPA/JULIEN WARNAND

Akcijom Evropola protiv trgovaca oružjem, u kojoj je učestvovala i Srbija, uhapšene su 22 osobe, zaplenjen je 1.621 komad oružja i 24.735 metaka.

„Kako je nabavka ilegalnog vatrenog oružja postala sve teža i skuplja, pojedinci i organizovani kriminal često pribegavaju prerađenom oružju za uzbunu i signalizaciju. Ti pištolji su postali oružje kriminalaca, jer se pokazalo da se određeni modeli lako prepravljaju za ispaljivanje bojeve municije“, navodi se na sajtu Evropola.

U saopštenju se ističe da je većina zaplenjenog oružja proizvedeno u Turskoj.

„To oružje je uvezeno u EU i legalno ponuđeno na prodaju u Bugarskoj i drugim državama. Posle prodaje često se krijumčari preko granica i pretvara u smrtonosno oružje u drugim zemljama unutar ili izvan EU“, dodaje se.

Na sajtu Evropola se navodi da su u akciji pretresene 143 kuće, uhapšene 22 osobe, zaplenjeno je 129 komada vatrenog oružja, 1.492 komada nepretvorenog alarmno-signalna oružja, 24.735 metaka nepretvorene, konvertirane i bojeve municije, šest ručnih bombi, 276 kilograma dinamita, 299 detonatora i više od 21 kilogram baruta.

Policija Rumunije je, zajedno sa ostalim zemljama učesnicama, prikupila je podatke o osumnjičenim trgovcima oružjem.

Zemlje koje su učestvovale u ovom koordiniranoj akciji su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Letonija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Norveška, Srbija, Švajcarska, Ukrajina, Velika Britanija, kao i Kosovo.

BONUS VIDEO: Vuk Cvijić i Nikola Lunić: Da li ukrajinska vojska koristi srpsko oružje? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar