Vlade Radulović Foto: N1

Kad se radi o kriznim područjima jako je teško iskontrolisati gde završava naoružanje u međunarodnoj trgovini, rekao je za N1 vojni analitičar Vlade Radulović, upitan da prokomentariše navode da je oružje Krušika iz Srbije završilo u Ukrajini.

„Vi imate obavezu kao ‘end user’, obavezujete se da ste krajnji korisnik. I potpisujete između ostalog i dokumenta koja imaju član da neće biti reeksporta. Međutim, kad je međunarodna trgovina u pitanju, kako ćete to da kontrolišete“, rekao je Radulović u Danu uživo.

On je podsetio da je bilo sličnih situacija kada je oružje prodavano Saudijskoj Arabiji završavalo u rukama Islamske države i drugih grupa, a da je slično bilo i sa Kamerunom i Nigerijom.

Upitan da prokomentariše nabavku oružja na sajmu naoružanja u Abu Dabiju, kada je najavljena kupovina dronova-samoubica, Radulović kaže da je svrha te „lutajuće municije“ da sa platformom koja vredi nekoliko desetina hiljada dolara možete da neutrališete neku stratešku tačku koja vredi nekoliko miliona ili čak desetina miliona dolara.

„Ta ‘lutajuća municija’, njena najveća svrha jeste da sa jednim relativno jeftinim i jednostavnim sredstvom nanesete izuzetno veliku štetu i neutrališete vredan cilj protivnika“, kazao je Radulović.

Kazao je i da se o ovoj „lutajućoj municiji“ nije govorilo mnogo pre početka invazije Rusije na Ukrajinu, ali je potom došlo u fokus.

BONUS VIDEO: Moskva zabrinuta zbog informacija da srpsko oružje stiže u Ukrajinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar