Vajber uklonio stikere sa likom Velje Nevolje

Podeli:
Veljko Belivuk Foto:youtube.com

U prodavnici stikera na aplikaciji Vajber nedavno su se pojavile slike sa likom i porukama uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka, koje korisnici mogu da preuzmu. Ovo je izazvalo veliki šok kod korisnika u Srbiji, s obzirom da je reč o grupi koja se sumnjiči za najteža krivična dela, poput ubistava, nakon čega se oglasio i Vajber, koji ističe da je pomenuti neprikladni sadržan uklonjen sa aplikacije.

Reč je o sadržaju sa porukama uhapšenih osoba, a koji je besplatan i može da ga preuzme bilo ko, pa čak i maloletna lica koje koriste ovu aplikaciju za komunikaciju. Stikeri su navodno na Vajberu postavljeni u ponedeljak, ali ih je aplikacija danas uklonila.

Pročitajte još:

„U komentaru na medijske navode povodom objave stikera kreiranih od strane korisnika Vibera na Viberovom stiker marketu koji predstavljaju izvesnog državljana Srbije (kao i njegove saradnike i njhova dela) koji se trenutno nalazi u istražnom pritvoru, Rakuten Viber želi da informiše svoje korisnike i javnost u Srbiji da nije imao uvid u njihov sadržaj pre objavljivanja – niti je dao saglasnost za tu aktivnost. Istovremeno, Rakuten Viber je sadržaj tog stiker paketa danas izbrisao sa Viberovog stiker marketa“, ističe se u saopštenju i dodaje:

„Kao što su nezavisni stručnjaci tačno napomenuli u navodima domaćih medija danas, funkcija Viber Stiker Kreator omogućava svakom korisniku Vibera da napravi i postavi svoj paket stikera na Viber stiker market bez da je prethodno u obavezi da se obrati Viberu tim povodom – ili da dobije Viberovu saglasnost da isti bude postavljen na platformu. Na ovaj način, Viber podstiče svoje korisnike da se kreativno izražavaju koristeći Viberove napredne grafičke funkcije i alatke – i dalje dele svoje kreacije nesmetano kroz svakodnevnu komunikaciju putem Vibera“, dodaje se u saopštenju.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dalje se navodi i da na pomenutoj platformi nisu dozvoljeni stikeri u kojima se podstiče nasilje.

„I pored toga, a u skladu sa Viberovim pravilnikom o sadržaju namenjenom javnosti, plasiranje grafičkih izraza nasilja, a naročito onih u kojima je nasilje glorifikovano ili se podstiče, nije dozvoljeno na platformi. U ovo se svrstavaju i ekstremni prikazi ili opis nasilja ili jasne pretnje nasiljem prema bilo kojoj osobi ili grupi ljudi. Planiranje i promovisanje nasilničkih dela koja bi direktno ili indirektno mogla da izazovu fizičke povrede ili duševni bol drugih – kao i sadržaj koji promiviše nezakonite aktivnosti – strogo su zabranjeni na Viberu i Viber zadržava pravo da ukloni ovakav sadržaj sa platforme – što je danas i učinio u ovom slučaju“, navode dalje i dodaju:

Pročitajte još:

„Platforma aplikacije Rakuten predstavlja okruženje za bezbednu, zaštićenu, besplatnu, kreativnu, korisnu i pozitivnu komunikaciju – i preduzeće sve odgovarajuće mere da to održi – i da svojim korisnicima uvek pruži mir i razloge za zadovoljstvo sada i ubuduće“, piše u pomenutom saopštenju.

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, uhapšena je u velikoj akciji MUP i BIA početkom februara ove godine. Pripadnicima ove grupe lisice na ruke stavljene su 4. februara, a sumnjiče se za najteža krivična dela, među kojima su ubistva, otmice i iznude.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar