Marinika Tepić potpredsednica Stranke slobode i prava, obratila se medijima ispred sedišta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije na Novom Beogradu, povodom slučaja stravičnog prebijanja mladića u Novom Sadu, za koje se sumnjiči nasilnik Ivan Kontić (30). Kako je istakla, u ovom slučaju na delu je mogao da se vidi sukob klanova unutar Srpske napredne stranke, odnosno Andreja Vučića s jedne i Nebojše Stefanovića s druge strane.

Autori: Tanja Milovanović, Milica Čule

Konferencija je emitovana uživo na Fejsbuk stranici portala Nova.rs:

Tepićeva je najpre u obraćanju ispred Palate Srbije na Novom Beogradu, gde je smešteno sedište MUP Srbije, istakla da su povređenom mladiću konstatovane teške telesne povrede i da je iste večeri, kada je napadnut, dao iskaz policiji, međutim u slučaju se ništa nije dešavalo. Takvo stanje stvari je bilo sve do 12. septembra, kada je u javnosti objavljen video snimak prebijanja.

„Prva beleška se dešava po prijemu pacijenta i nakon toga se ne dešava ništa. Sledeće beleška opisuje povrede dodatno i nakon nje se ponovo ništa ne dešava, danima. Prvo sledeće postupanje insitucija dešava se 12. septembra, kada se dan ranije pojavljuje snimak u javnosti“, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je upitala i da li je tužilaštvu kobnog dana naloženo da ništa ne sme da radi po pitanju ovog slučaja, pa je eventualno zato zakazala reakcija. Ona je potom, ponovo, istakla da PU Novi Sad, na čelu sa načelnikom iste Miloradom Šušnjićem, ništa nije učinila.

„Podsetiću, radi se o Milorad Šušnjić koji se proslavio time što ništa nije uradio povodom prebijanja mladića ometenog u razvoju tokom protesta“, rekla je Tepić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je postavila pitanja policiji i tužilaštvu povodom ovog događaja.

„Da li su tužiteljka i policija izašli odmah na mesto događaja, po prijavi? Da li su nakon razgovora sa oštećenim M. M. izašli na lice mesta, da li su tražili izjave od svedoka i zaposleniik? Da li su detektovali gde se tačno dogodio događaj? Da li su proverili bezbednosne kamere i da li su tražili i izuzeli snimak prebijanja, s obzirom da je po zakonu o privatnom obezbeđenju obaveza da se ovakvi video snimci čuvaju 30 dana?! Prema našim saznanjima, policija nema originalni snimak“, rekla je Tepićeva i dodala:

„Dodatno me interesuje šta su policajci rekli tužiteteljki nakon uzimanja iskaza od oštećenog u Urgentnom centru, šta su joj tačno rekli kako ona nakon toga ne bi zadala i naložila istražne radnje, jer da je imala adekvatne informacije realno bi naložila? Ako odgovori na sva moja pitanja budu „Ne“, biće da su grad Novi Sad i PU Novi Sad instrumentalizovani od bratije Vučića, a u prvom redu v. d. Andreja Vučića, koji se predstavlja kao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević“, rekla je Tepićeva.

Ona se obratila i direktoru policije Vladimiru Rebića rekavši da su događaji u Srbiji koji se dešavaju proteklih dana smrt za bezbednost naše zemlje.

„Ovo prebijanje i nasilje u Novom Sadu , eksplozija u sred podneva u Beogradu, nisu saobraćajne nesreće na Ibarskoj magistrali kojima ste se nekad bavili. Ovo je mnogo ozbiljno stanje za koje ste vi odgovorni. I dok vi putujete sa sumnjivim licima, sedite sa navijačima u kafićima na Vračaru, mi imamo ovakvu situaciju. Ovo pokazuje da ste vi ili nesposobni da radite ovaj posao ili ste previše mekani.  Ovo je smrtna presuda za bezbednost Srbije“, kazala je Tepić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tepić se tokom obraćanja medijima osvrnula i na prekvalifikaciju dela od najpre nanošenja teških telesnik povreda do pokušaja ubistva. Istakla je i da tužilaštvo i da je tužiteljka u ovom postupku sačinila dva drugačija izveštaja, te da se postavlja pitanje da li joj je rečeno.

Ona je upitala i koje još snimke političar Vladimir Parović, kako je istakla „dojučerašnji savetnik predsednika Novog Sada“, drži u fioci.

„Kako je moguće da se Parović sada predstavlja kao tobož opozicionar, koji krituje deo Srpske napredne stranke?“, upitala je Tepić.

Ukazala je na to i da je ovaj slučaj upotrebljen i za obračune klanova unutar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

„U svemu ćete prepoznati rukopis Andreja Vučića, rukopis kumova Zvonka i Milana, rukopis navijača, rukopis kladioničara, ali i rukopis Nebojše Stefanovića i Vladimira Rebića koji se pomalo između sebe bore preko načelnika policijskih uprava u Srbiji“, navela je Tepić.

Podsetimo, Marinika Tepić oglasila se ranije na društvenoj mreži Tviter i iznela detaljne podatke o odbeglom Ivanu Kontiću koji se tereti da je 24. avgusta ove godine brutalno pesnicama izudarao, a zatim i slomio obe ruke muškarcu M. M. Nasilje snimile su sigurnosne kamere, ali se o događaju ćutalo sve dok u javnost dva snimka nije pustio političar Miroslav Parović.

Ona je tada istakla da je policija ovim potezom Kontiću dala čak 19 dana za bekstvo.

Inače, portal Nova.rs nedavno je objavio da je Kontić, koji je osumnjičen za zversko prebijanje Novosađanina M. M. (28), boravio je u prostorijama Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu, samo tri dana pre nego što je za njim raspisana potraga, a što se kosi sa tvdnjama policije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare