Stevan Dojčinović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Portal KRIK održao je konferenciju ispred Narodne skupštine Srbije povodom napada kojima su reporteri pomenutog medija izloženi proteklih dana od strane režimskih tabloida, koji ih oslovljavaju kao saradnike uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka, čime im crtaju metu na čelo.

Na konferenciji koju možete pratiti na Fejsbuk stranici KRIK, govorio je Stevan Dojčinović, urednik tog portala, a konferenciju organizuju novinarska i medijska udruženja NUNS, NDNV, Udruženje medija, AOM, Lokalna štampa i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Između ostalog, predstavnici novinarskih udruženje zatražili su da se povodom ovih napada izjasni Republičko javno tužilaštvo, ali su zatražili i razgovor sa međunarodnim insitucijama u Srbiji.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić istakao je najpre da su napadi na KRIK nešto što ne sme da se dešava u Srbiji.

„Profesionalni novinari su onemogućeni da slobodno i bezbedno rade svoj posao. Pokušaji da se kriminalizuje rad novinara tog portala pokazali su da vlast nije spremna da učini sve na šta je obavezuju zakoni, već širi mržnju i stvara ambijent koji nije bezbedan za nezavisne medije. Očekivali smo da se povodom optužbi i laži oglase nezavisne insitutucije, ali nažalost, dobili smo blagu, zakasnelu, reakciju nadležnog ministarstva, ali ne i Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara. Državno tužilaštvo, MUP, REM, zaštitnik građana i mnogi drugi su nemi na crtanje mete redakciji KRIK, dok su narodni poslanici vladajuće partije u Skupštini se potrudili da još više kriminalizuju novinare KRIK“, rekao je Bodrožić i dodao da je NUNS zato istupio iz Radne grupe Vlade Srbije.

On je dodao i da je danas to KRIK, a sutra će biti neki drugi nezavisni medij.

„Danas KRIK i Stevan Dojčinović, juče Jelena Zorić i N1, i uvek se neko nađe na meti političkih funkcionera“, rekao je Bodrožić.

Dojčinović je potom istakao da je portal KRIK od samog osnivanja na meti režimskih tabloida.

„KRIK je već nedelju dana pod napadima vladajućih medija, koji su glasnogovornici vlasti. Oni nas svrstavaju, bez ikakvih dokaza, da smo deo neke kriminalne grupe, a razlog tome je to što godinama pišemo o vezi između Beluvukove grupe i vrha vlasti. Sada, kada vlast hoće da hapsi tu grupu i želi da izbriše prošlost sa tom grupom, pokušavaju da odbrane sebe i optužujući nas. KRIK je od osnivanja konstantno pod napadima provladinih medija“, rekao je Dojčinović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je zatim podsetio na sve napade kojima su novinari tog portala bili izloženi upravo zbog pisanja o grupi vođe navijača Veljka Belivuka.

Dojčinović se, takođe, zahvalio svim čitaocima portal KRIK, kao i građanima, koji svakodnevno pružaju podršku novinarima tog medija.

„Mnoge evropske insitucije i novinarska udruženje, pre svega NUNS, su nam pružili podršku. Uprkos svim pritiscima, nastavljamo da radimo kao dosad“, rekao je Dojčinović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa druge strane, Bodrožić iz NUNS rekao je da su napadi na novinare KRIK „kap koja je prelila čašu“.

„Ne smemo da dozvolimo da nam crtaju mete kroz svoje tabloide“, rekao je on.

Okupljeni su istakli da su od protesta odustali zbog situacije sa koronavirusom, te da su zbog toga samo održali konferenciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram