Predrag Gaga Antonijević i Milomir Marić

Bivši prijedorski logoraši podneli su prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv televizije Hepi nakon što su ih u emisiji "Dobro jutro Srbijo“, kako ističu, vređali voditelj Milomir Marić i Predrag Antonijević, reditelj filma "Dara iz Jasenovca“, iznoseći netačne tvrdnje da su logori bili otvorenog tipa. Judita Popović, članica Saveta REM, za Nova.rs navodi da će postupak biti pokrenut.

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

„Tehnički odbor se meni obratio u vezi toga sa zahtevom da se pokrene postupak i ja sam prihvatila taj zahtev. Smatram da je opravdan. Prosledila sam to REM-u sa predlogom da se pokrene postupak povodom iznetih tvrdnji. Ja se nadam da će nešto biti od svega toga“, govori Popović za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi sutra imamo sednicu i videćemo na sednici kako će to sve da se uobliči. Ima tu dosta tema, to je samo jedna od sramnih i gorućih koje treba da se stave na dnevni red“, objasnila je ona za naš portal.

U jutarnjem programu pomenute televizije, Marić je naveo da su logori bili otvorenog tipa iz kojeg je svako mogao da izađe, na šta je Antonijević spomenuo „onog mršavog od tuberkuloze“, misleći na Fikreta Alića, čoveka iza žice sa čuvene fotografije iz 1992. godine koja je obišla svet.

„Od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora Omarska kod Prijedora, celokupna svetska propaganda htela je dokazati da su se pojavili nacisti novog doba. I to su Srbi“,  rekao je Marić.

Antonijević se složio.

„To je onaj s tuberkulozom što je kao bio mršav“, rekao je on.

„Jest. Ali to je bilo otvoreno. Oni su mogli izaći iz tog logora kad god su hteli. To je bio sabirni logor da se sklone, da ih neko ne ubije. I oni su njega posle nahranili. Odveli su onog mršavog i prikazivali su ga po cirkusu u Evropi. To je njihova propaganda“, dodao je Marić.

Satko Mujagić, bivši logoraš, potvrdio je ranije za dnevni list „Danas“ da je prijava od 16 stranica poslata na adresu REM-a, te da su podnosioci osim njega, takođe nekadašnji logoraš Fikret Alić i Udruženje logoraša Kozarac, kojeg zastupa Senad Husić u svojstvu predsednika tog udruženja.

“ Ova prijava je pokušaj da se u Beogradu konačno javno kaže istina. Ja sam 9. avgusta 1992. bukvalno natjeran pred kamere RTS-a da izjavim na engleskom da Omarska nije koncentracioni logor. Ako je neko i dalje u dilemi, dovoljno je proći nekoliko presuda Haškog tribunala, kao onu Milomirovom imenjaku Stakiću, ratnom načelniku opštine Prijedor, koji je osuđen na 40 godina zatvora, da razumije kakvi su „sabirni centri“ bili Keraterm, Trnopolje i Omarska“, rekao je Mujagić ranije za „Danas“.

On je takođe ukazao da Marić po drugi put ismeva Alića i da na taj način ismeva sve preživele i mrtve logoraše.

Članica Saveta REM, rekla je za Nova.rs da će sutra biti održana sednica na kojoj će, pored ove teme, takođe razmatrati i o odsečenim glavama čije je fotografije prikazao predsednik Srbije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali i o kontinuiranom prikazivanju nasilja u rijalitijima.

„Sutra ćemo imati sednicu Saveta kada ćemo raspravljati o tim, ali i o mnogim drugim važnim temama. Ima dosta toga na šta REM treba da obrati pažnju. Za sada nemam više informacija”, zaključila je Judita Popović za Nova.rs.