FOTO: Screenshot /video/021.rs

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) najoštrije osuđuje brutalan fizički napad na koleginicu Svetlanu Benišek Suvajdžić, zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, a koje se dogodilo tokom građanskog protesta "Pravda za Ninu"

Saopštenje UTS prenosimo u celosti:

„Na žalost, ponovo se obraćamo javnosti sa osudom, ovaj put povodom napada na koleginicu iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu. Konkretni napad je poslednji u nizu napada, na članove javnotužilačke organizacije. Napad se dogodio na protestu građana održanom 30.07.2021. godine u Petrovaradinu, povodom saobraćajne nezgode u kojoj je smrtno stradala pokojna Nina Rađenović. Naša koleginica je doživela linč, pretrpela strašne uvrede i pokušaje dela prisutnih da je izvuku iz automobila i fizički se obračunaju sa njom samo zato što je tužilac. Posebno zabrinjava što se sve dogodilo u prisustvu policije koja nije reagovala da zaštiti napadnutu ženu.

Bezbednost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i kolega sudija i advokata, koji štite poštovanje prava građana u sudskim i svim ostalim postupcima je preduslov za bezbednost društva u celini i vladavinu prava.

Napadi na ljude koji se suprotstavljaju kriminalu u državi nosi sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku za sve njene građane.

Podsećamo da su napadi na nosioce javnotužilačke funkcije učestali i izražavamo bojazan da su ovi napadi rezultat neprimerenog javnog diskursa o ulozi javnog tužilaštva u demokratskom društvu.

Stoga pozivamo sve državne organe da preduzmu sve mere u cilju bezbednosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i drugih pripadnika pravosudnih profesija, a medije i javne ličnosti da u svojim saopštenjima i izjavama poštuju pravosudne profesije“.

Podsetimo, zamenica osnovnog tužioca u Novom Sadu Svetlkana Benišek Suvajdžić, našla se na meti grupe revoltiranih građana, koji su se 30. 7. 2021. okupili na protestukako bi izrazili nezadovoljstvo što je vozač koji je 6. juna usmrtio njihovu sugrađanku Ninju Rađenović, pušten da se brani sa slobode nakon saslušanja.

Kako je u subotu ptreneo portal 021.rs, građani koji su u blokadi u Preradovićevoj ulici, oko 22 sata, primetili su automobil koji je stajao nekoliko desetina metara dalje i u kojem je, kako su rekli, „bila jedna zamenica novosadskog javnog tužioca“.

Građani su prišli, a žena je tada, kako prenosi portal, upalila kola i udarila nekoliko građana koji su bili iza automobila.

Došlo je do rasprave, a žena je zatim izašla iz svojih kola i otišla do policijskog vozila.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare