Foto: Starsport/Arhiva

U trenutku kada je pomislio da je "nedodirljiv" i da mu niko ne može stati na put, splet čudnih okolnosti nateraće vođu "Janjičara" Veljka Belivuka da od neprikosnovenog vođe Partizanovog juga, vladara beogradskih splavova i navodno glavnog reketaša bogatih i poznatih, postane državni neprijatelj broj 1, osumnjičeni brutalni ubica, otmičar i mučitelj. Kako je to postao baš u ovom trenutku, a ne, na primer, prošle godine kada su netragom nestajale osobe za čija se ubistva sad sumnjiči, još uvek nije zvanično poznato, kao ni imena onih koji su ga sve ove godine uspešno štitili.

Hapšenje Belivuka zbog ubistva Vlastimira Miloševića, a potom i očigledno prikrivanje tragova i dokaza koji su ga teretili, pojedini mediji doveli su u vezu sa jednim događajem, održanim mesec dana pre nego što je protiv njega podignuta optužnica za neuporedivo blaže delo i to bez ikakvih dokaza

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U pitanju je bio dan polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića krajem maja 2017. godine, koji nije protekao nimalo svečano ni dostojanstveno. Naime, novinare nezavisnih medija koji su se okupili ispred Skuštine zajedno sa grupom građana koji su iskazivali nezadovoljstvo izborom novog predsednika, napala je grupa muškaraca, za koje je odmah bilo jasno da su pripadnici hulagansko-navjačke grupe.

Maltretirani među kojima je bilo i povređenih, podneli su krivične prijave, sa sve dokazima u vidu fotografija i snimaka na kojima su bili zabelećeni nasilnici. Svesni da je prisustvo nasilnika bilo unapred organizovano, spekulacije da se radi o paravojnoj j mafijaškoj jedinici SNS bile su sve glasnije.

Do preokreta dolazi kada je KRIK otkrio da je jedan od prisutnih nasilnika bio i Borko Aranitović, deo ekipe Velje Nevolje, odnosno ranije Aleksandra Stankovića.

„I gledam, baš jedva čekam da vidim šta će i kako će da postupe tužioci i svi ostali. Baš da vidim ko će da budu batinaši“, rekao je Vučić, da bi na kraju tužilaštvo odbacilo prijavu koju su građani i novinari podneli.

Sa druge strane, pored veza u policiji i druženju sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, ali i njegovom partnerkom, tada državnom sekretarkom u MUP-u Dijanom Hrkalović, ekipa okupljena oko Belivuka pojavljuje se i na fotografijama sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije.

Prva od fotografija našla se na društvenim mrežama, nakon meča između Srbije i Kostarike na Svetskom prvenstvu u Rusiji, juna 2018. godine, a na fotografiji se vidi Danilo Vučić zajedno sa Aleksandrom Vidojevićem, članom skupštine FK Partizana i jednim od najbližih saradnika Veljka Belivuka.

Vidojević je inače nakon što je Belivuk pritvoren, preuzeo „šipku“ na južnoj tribini, i ispostaviće se privremeno postao vođa navijanja. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja.

Pored njega, na fotografiji se nalazio i Boris Karapandžić, osuđivan zbog trgovine drogom, držanja oružja, kao i demoliranje kafića u vlasništvu bivšeg vođe „Alkatraza“ Aleksandra Vavića, kada je i  uhapšen zajedno sa Belivukom.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Na fotografiji je i takođe uhapšeni Nemanja Srećković, koji se takođe sumnjičio za demoliranje Vavićevog kafića. U društvu Danila Vučića, ekipa Veljka Belivuka pojaviće se još dva puta, u januaru 2020. godine, kada se pojavljuje fotografija na kojoj se vidi da sedi u društvu sa još 12 osoba, među kojima je i Aleksandar Vidojević i Nemanja Srećković, i juna 2020. godine, kada je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović uslikala mlađanog Vučića u društvu sa Vidojevićem, nakon čega su joj oteli telefon.

Fotografisanje Danila Vučića sa osvedočenim kriminalcima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentario je kao – kampanju protiv njega i napad na porodicu.

„Niti mogu da plačem, niti mogu da kukam, jer ovde se ne radi o meni, ovde se radi o uništavanju života jednom dečaku. Čak i za te momke koje govore, reč je o navijačima, nekim od navijača. Nikakvi članovi kavačkog klana nisu. Sve su izmišljali“, izjavio je tada Vučić.

Vučić Vidojević KRIK
Danilo Vučić i Aleksandar Vidojević / Foto: KRIK

Imena „dečaka“ sa kojima je uslikan predsednikov sin, pojavila su se i na optužnici zbog demoliranja noćnog kluba Komitet u Beton Hali u centru Beograda.

Ubistvo Kiće Markovića

Prvog dana novembra 2019. godine, u Beogradu je ubijen Ljubomir Kića Marković (37), jedan od vođa „Alkatraza“ i jedan od osuđenih u slučaju „Taton“. Marković je ubijen ispred benzinske pumpe u beogradskom naselju Pašino brdo, a likvidator, koji još uvek nije otkriven, ispalio je u njega najmanje šest hitaca. Prema informacijama izvora Blica, ubica je imao dobru logističku podršku jer je krenuo u napad uprkos mnogobrojnim kamerama postavljenim u okolini.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

Pojedini mediji su nakon zločina izveštavali da je Marković ubijen jer je nameravao da formira novu navijačku grupu sa Goranom Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe „Šedouz“, koji je preminuo tri nedelje pre ubistva Markovića, od srčanog udara u teretani. Ostvarivanje plana navodno je nastavio njegov brat, a ubrzano okupljanje pripadnika, uzbunilo je druge grupe.

Takođe, u medijima se nekoliko dana nakon ubistva Markovića spekulisalo da je on bio u sukobu sa Belivukom i da je, nezadovoljan stanjem na južnoj tribini, najavio da će svoju grupu skloniti sa juga.

„On je rekao i da se neće vraćati dok se ostale grupe „ne dovedu u red“. Pred utakmicu Partizan – Čukarički bilo je bojazni kako će navijanje izgledati na jugu, čak nisam ni siguran ni da je Kićina grupa došla. I onda se ovo dogodilo“, rekao je nekoliko dana nakon Markovićevog ubistva, izvor Blica upućen u stanje na južnoj tribini.

Posle Kićinog ubistva, manja grupa koju je predvodio njegov prijatelj Vladimir Maljković, bivši istaknuti član „Alkatraza“, napustila je jednu utakmicu, zajedno sa poznatim navijačem Milošem Radisavljevićem Kimijem.

Upravo je njegova grupa potvrdila da se nešto događa među Partizanovim navijačima, kada su na utakmici u decembru 2019. razvili transparent na kom je pisalo „Ovaj stadion više nije mesto za navijače Partizana“.

Nakon ovih dešavanja, početkom januara 2020. godine pojavio se video snimak na kom vođa „Partizanovaca“ Rade Petrović, koji je bio u jako dobrim odnosima sa ubijenim Markovićem, izjavljuje da je zajedno sa Milošem Radisavljevićem Kimijem izdao Partizan. Potom se pojavio još jedan snimak, na kome se vidi kako govori Belivuk, koji pozdravlja Kimija i poručuje mu da je on „sledeći“ i kako treba da se spremi za njihov dolazak.

(nastaviće se)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare