Foto:A.K./ATAimages; printscree

Nakon što je portal Nova.rs objavio snimak na kojem se čuje kako vrhovna javna tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac vređa kolegu tužioca Predraga Milovanovića rečima "Ovaj je stvarno kreten", oglasili su se iz Visokog saveta tužilaštva (VST). Iz VST tvrde da Dolovac ni u jednom trenutku nije rekla reč "kreten", već "preterano", iako se na snimku koji je objavio naš portal jasno čuje šta govori. Osim toga, VST je sa svog Jutjub kanala uklonio izvorni snimak sednice i na njemu objavio novi, navodno usporeni snimak, na kom se, navodno, čuje reč "preterano". Zbog toga, Nova.rs objavljuje oba snimka sa sednice kako bi javnost sama procenila šta je Dolovac rekla.

Iz Vrhovnog saveta tužilaštva, u nameri da potkrepe svoje tvrdnje, poslali su snimak sa sednice, koji je vidno usporeniji od originalnog. Uputili su nam i reagovanje koje smo objavili.

Pročitajte još:

Interesantno je da se snimak koji su objavili iz VST znatno razlikuje, bar u delu u kojem se čuje šta vrhovna tužiteljka govori, pa se opravdano postavlja pitanje da li je video-zapisom manipulisano. Reč je o događaju sa sednice VST koja je održana juče. Zanimljivo je i to da se na Jutjub kanalu Visokog saveta tužilaštva danas pojavio novi snimak sa sednice, a uklonjen je stari, što otvara brojna pitanja.

Kao što možete videti, kada se uđe na snimak koji je juče objavljen na Jutjubu, pojavljuje se prozor u kojem piše: „Video nije dostupan, video je privatan“.

Foto:printscreen

Portal Nova.rs će zbog toga objaviti oba snimka u ovom tekstu, kako bi javnost procenila sama da li vrhovna javna tužiteljka govori reč „kreten“ ili, kako tvrdi, „pretereno“.

U prvom snimku koji smo tokom jučerašnjeg dana objavili jasno i nedvosmisleno se čuje kako Dolovac govori Milovanoviću: „Ovaj je stvarno kreten“.

„Molim vas, mi smo usvojili zapisnik, predsendiče ajde, nemojte molim vas sad toliko širiti priču. Dali ste reč svima da se jave povodom zapisnika, nisu se javili, molim vas, pa nemamo vremena“, doviknula je Dolovac predsedniku VST Branku Stamenkoviću koji je pokušavao da sasluša prigovor Pavlovića na sadržaj zapisnika.

„A gde žurite?“, upitao je Milovanović Dolovčevu, nakon čega je u potpunosti izgubila kontrolu.

„Šta Vas briga gde ja žurim?“ drsko je upitala Dolovac, ali joj ni Milovanović nije ostao dužan.

Snimak koji je prvobitno objavljen na Jutjub kanalu VST:

„Je l‘ Vi ovde vodite sednicu? I ja imam obaveze.“

„Nemate! Osim članstva u VST vi nemate nikakve obaveze“

„Naravno da imam“.

„Molim vas, predsedniče, da poštujete i naše vreme“, kazala je Dolovac nakon čega je posegnula za flašom vode i izgovorila „Ovaj je stvarno kreten!“.

Ipak, Visoki savet tužilaštva smatra da mi nismo dobro čuli šta je vrhovna tužiteljka rekla.

Snimak koji je danas objavljen na Jutjub kanalu VST:

Dostavili su nam snimak, usporen, u kojem se čuje kako Dolovac kaže „Ovo je sada pretereno“.

Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, povodom događaja sa sednice oglasio se za Nova.rs i tužilac Predrag Milovanović.

„Ne želim da ulazim u pojedinosti toka sednice, niti da komentarišem konkretne navode pojedinih članova Saveta, iz razloga što je teško biti objektivan, kada ste akter ili predmet događaja, pa treba da se prebacite u ulogu posmatrača. Ipak, želim da napomenem da kao neko ko je afirmativno govorio o reformi pravosuđa, promena Ustava i zakona su iznedrile ovu tekovinu, jer su kamera i javnost ušli u taj forum, pa građani mogu u jednom transparentnijem amfiteatru da vide ko su njihovi najviši pravosudni zvaničnici. E sada, da li možete da zamislite kako su sednice do skoro izgledale kada je blenda kamere bila zatvorena?“, rekao je ranije tužilac Milovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare