Povodom teksta na našem portalu i novinama "Nova" sa naslovom „Ovaj je stvarno kreten: Pogledajte kako Zagorka Dolovac vređa i ućutkuje neposlušnog tužioca Predraga Milovanovića", oglasio se Visoki savet tužilaštva saopštenjem koje prenosimo u celosti, uz video-snimak koji su nam dostavili.

„Povodom informacije koja je objavljena na prvim stranama navedenih u medija tokom 29. i 30. avgusta 2023 godine, sa naslovom „Ovaj je stvarno kreten: Pogledajte kako Zagorka Dolovac vređa i ućutkuje neposlušnog tužioca Predraga Milovanovića, radi otklanja povrede prava kako Visokog saveta tužilaštva, tako i člana saveta Zagorke Dolovac“, usled neistinite informacije koju je sačinio novinar i pomoćnik glavnog urednika portala „Nova.rs“ Ivan Milićević, potrebno je da neodložno u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, na istoj poziciji na kojoj je objavljena i prvobitna neistinita informacija, bez naknade i u potpunosti, objavite sledeći odgovor:

„U potpunosti je neistinita informacija da je član saveta i Vrhovni javni tužilac Republike Srbije, Zagorka Dolovac, tokom Šeste redovne sednice Visokog saveta tužilaštva koja je održana 29. avgusta 2023 godine, članu saveta Predragu Milovanoviću uputila reči koje su navedene u informaciji.

Član saveta, gospođa Dolovac, je kao reakciju na procesnu zloupotrebu prava članova Saveta, Borisa Pavlovića i Predraga Milovanovića, da učestvuju u diskusiji po tačkama dnevnog reda, tako što su tokom prelaska na narednu tačku usvojenog dnevnog reda sednice, bez odobrenja ponovo započeli raspravu po zaključenoj tački suprotno odredbama Poslovnika o radu Visokog saveta tužilaštva, nakon uzajamne razmene komentara, a kao privatnu, ne javnu reakciju izjavila: „Ovo je sada preterano“, a ne, kako novinar Ivan Milićević navodi „Ovaj je stvarno kreten“.

Konstatujemo da novinar Ivan Milićević nastavlja negativnu kampanju proizvodnje netačnih i nepotpunih informacija koje su uperene protiv Visokog saveta tužilaštva i njegovih članova, u nameri da se javnost dovede u zabludu u vezi našeg rada i postupanja, kao i radi ostvarivanja nedozvoljenog uticaja na rad javnih tužilaca u Savetu.

S obzirom da smo u prethodnim reagovanjima već dva puta ukazali na grubo zanemarivanje Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Etičkog kodeksa i standarda profesionalnog obavljanja informativnog novinarskog poziva od strane vašeg novinara Ivana Milićevića, i informativnih medija koji pripadaju vašoj grupaciji, a koja nisu uticala na vaše medijsko izveštavanje, obaveštavamo vas da će Visoki savet tužilaštva razmotriti dalje zakonske mere koje su mu na raspolaganju radi otklanjanja povrede svog ugleda i integriteta, pokušaja nedozvoljenog uticaja, kao i naplate štete koja je nastala tim povodom“, piše u dopisu našoj redakciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare