Foto: Vesna Lalić

Zamenica višeg javnog tužioca Ivana Agatonović, koja je, između ostalih, vodila i istragu protiv Stojanke Coke Stojanović zbog ubistva građevinskog investitora, nedavno je upućena na višu funkciju u Apelaciono javno tužilaštvo, gde bi trebalo da nastavi profesionalnu karijeru. Agatonović je više puta u javnosti prozvao sin danas pokojne Stojanke, tvrdeći da je dosta manjkavao vodila istragu protiv njegove majke što je, kako je tada naveo, potvrdio i sud koji joj je ukidao optužnicu i vraćao je na dopunu.

– Optužnica protiv moje majke jeste ukinuta usled manjkavosti i protivrečnosti postupajuće tužiteljke Ivane Agatonović kojoj se ne žuri. Moja majka je i dalje, šest mesec u pritvoru, iako ne postoji ni jedan razlog da joj se odredi neka druga mera, tipa nanogice ili slične. Verovatno je najstarija osoba u Evropi koja se nalazi u zatvorskoj ćeliji i čeka da tužilac Ivana Agatonović napiše novu optužnicu, a sud joj zbog toga produžava pritvor u nedogled – napisao je šest meseci nakon zločina u otvorenom pismu javnosti Cokin sin Marko Stojanović.

Pročitajte još:

Ni druga optužnica, koju je pak sud potvrdio, nije se pokazala kao daleko bolja, imajući u vidu da je postupajući sudija Višeg suda, koji je u februaru zaustavio suđenje Stojanki već na pripremnom ročištu, predmet poslao na ponovno veštačenje. Problem je nastao jer tokom istrage koju je vodila Agatonović, veštaci nisu sa sigurnošću utvrdili da li je Stojanka bila uračunljiva, odnosno da li joj se uopšte moglo suditi. Kako je sa tom dilemom optužnica Agatonović uopošte stigla do suda, ostaće misterija.

Inače, Agatonović nije zvanično napredovala u karijeri to jest postavljena i imenovana za zamenika Apelacionog tužioca, već je na to mesto „upućena“ primenom posebnog instituta, koji republičkom tužiocu, u ovom slučaju Zagorki Dolovac, daje ovlašćenja da trenutno sprovodi kadrovska rešenja. Interesantno je da je upravo napredovanje u karijeri  pojedinih tužilaca u Srbiji, posebno onih koji su postupali u onim kontroverznijim slučajevima,  povezanim najpre sa vladajućom partijom, započelo „upućivanjem“.

Sagovornik portala Nova.rs iz pravosuđa kaže da se ovaj pravni institutut poslednjih godina zloupotrebljava više nego ikada.

„Kad se neki zamenik uputi iz jednog u drugo tužilaštvo, podrazumeva se da je na to mesto poslat kao ispomoć kao trenutno kadrovsko rešenje. Međutim, kod nas je to počelo da se iz sve snage zloupotrebljava, pa je umesto klasičnog kadrovskog, ovaj institut postao nešto što služi najpre za nagrađivanje pojedinaca, mimo Državnog veća tužilaca čiji je to zapravo posao“, kazao je naš sagovornik.

Takođe, Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu zvanično nema svog prvog čoveka, već tu funkciju trenutno obavlja vršilac dužnosti.

„Pitanje Apelacionog tužilaca je nešto o čemu Državno veće već odavno treba da raspravlja, ali se sednice iz nekog razloga, joiš uvek ne zakazuju. Na to mestu između ostalih pretenduju aktuelni vršilac funkcije Apleacionog tužioca Tomislav Kilibarda, Viši javni tužilac Nataša Krivokapić, kao i javni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Popović“, dodaje naš sagovornik,

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar