JKP Gradska čistoća, Marko Popadić, Slaviša Kokeza
Foto: Nova.rs/Printscreen/YouTube/Kosovo Online/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

O nepravdi i sumnjivim poslovima u JKP "Gradska čistoća", na čijem čelu je istaknuti naprednjak Marko Popadić, za Nova.rs pričao je Milan Petrić, nekadašnji radnik. On je dobio otkaz u pomenutom JKP-u nakon što je objavio vest da je Čistoća preko firme nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviše Kokeze kupila tablete vredne 28.000 evra po komadu (bez PDV), a koji su namenjeni odeljenju "cipelići" u kojem se radi po kazni.

„Bio sam samostalni referent reciklaže. Video sam određene nedostatke u poslovanju, u organizovanju. Imao sam plan da kroz edukaciju i projekte doprinesem boljem poslovanju reciklaže. Mesec dana nakon što sam to izložio sam prebačen na drugo radno mesto bez ikakvog objašnjenja, iako sam imao najbolju ocenu. Prebačen sam na teren da radim popularne „cipeliće““, rekao je Milan Petrić.

Ističe da Čistoća nikada nije predlagala projekte na temu reciklaže i da je on tu video šansu da napravi pomak.

Milan Petrić
Milan Petrić Foto: Medija Centar Beograd

„Hteo sam da prođem jedan tender. Da edukujemo radnike, da edukujemo ljude… Da nauče više o reciklaži. Rekli su mi da su mi super ideje, a potom su me mesec dana kasnije, kao po kazni prebacili u popularne „cipeliće“. Smanjena mi je plata i i bili su teži uslovi rada“, rekao je Petrić.

Posao „cipelića“ je da se naplaćuje usluga ljudima koji su se odjavili od Infostana.

„Znači, kada nađemo nulu na računu, mi idemo na tu adresu. Često se nailazi na zatvorene zgrade, objekte u koje ne može da se uđe nikako. Dolazimo do situacije gde ima nezgodnih i neprijatnih ljudi, imali smo dosta neprijatnih situacija, kolega je dobio batine. Dešava se da u dvorištima imaju dva psa, pa ne može da se uđe“, navodi Petrić.

On ističe da je nakon prebacivanja na „niže“ radno mesto podigao tužbu, jer po Zakonu o radu, nisu smeli da mu menjaju poziciju ako ne da saglasnost.

„U međuvremenu, dobio sam informacije o „čudnim“ tenderima, a u skladu sa Zakonom o uzbunjivačima smatrao sam da treba da obavestim nadležne. Tri puta sam zvao sekretaricu, na kraju sam poslao mejl, da bi nadležne upoznao sa situacijom u firmi. Niko nije reagovao, a onda sam obavestio javnost. Počeli smo da tenderom za Vinču, koji je zaista – čudan. Sama izgradnja zida u Vinči koštala je manje od 100 miliona, a sanacija dela zida je ispala 245 miliona dinara“, priča nekadašnji radnik u JKP Gradska čistoća.

Kaže da je tražio objašnjenje od direktora, a onda je dobio opomenu pred otkaz.

Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument
Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument
Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument
Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument
Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument
Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument Milan Petrić, Gradska čistoća, dokumenta, dokument

„Tražio sam objašenjenje od direktora, nisam dobio, obratio sam se medijima, a onda sam dobio opomenu pred otkaz. Na tu opomenu sam odgovorio u skladu sa advokatom i pitao šta ja tu kršim. Naveli su da sam izneo neistinite podatke, a podaci su skinuti sa portala Čistoće. Pa kako je moguće da su onda netačni. Nakon toga sam postavio pitanje zašto je hoblovanje parketa u kancelariji koja ima 39 kvadrata koštalo neverovatnih 170.000 dinara. Nije mi odgovoreno. Potom, zašto Stevica Damnjanović, izvršni direktor u komercijali Čistoće ima svoja privatna preduzeća, „Vatrosprem inovacije“ i još nekoliko ćerki firmi? Osoba koja radi u javnom sektoru ne može imati privatne firme, plus preko kojih idu nabavke za preduzeće u kojem radi. Potom sam pitao za Jasminu Popović kako ona može da radi u komercijali, a njena firma prolazi tendere, one velike, bitne“, navodi on.

Kaže da je firma „Saga“, koja je povezana sa bratom Ane Brnabić, Igorom, koji je nekad radio u pomenutoj kompaniji, radila nabavke kamera za koje kaže da na kraju nisu ni radile kako treba.

„Dakle, prolaze uglavnom firme koje su povezane sa funkcionerima. Firma „Saga“ je povezana sa bratom Ane Brnabić, preko njih su nabavljene kamere koje kasnije nisu imale ni konekciju za rad. Nabavka kamera koštala je milione“, kaže on.

Petrićeva objava da je JKP „Gradska čistoća“ nabavila tableta preko firme Slaviše Kokeze i video klip koji je objavio, a na kojem je direktor Marko Popadić koji govori da „kiša natoplja stabla“ bila je kap koja je prelila čašu.

„Tada sam posle 24, 9 meseci rada u Čistoći dobio otkaz. Tableti i video klip su prelili čašu. A pitam se šta se dešava sada sa tim tabletima, obzirom da stižu za dve nedelje, a ljudi još nisu bili na obuci? Takođe, ti programi koji navodno koštaju 28.000 bez PDV su zapravo bazirani na Gugl mapsu“, kaže Petrić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare