JKP Gradska čistoća, Marko Popadić, Slaviša Kokeza
Foto: Nova.rs/Printscreen/YouTube/Kosovo Online/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Uprkos objavama Željka Veselinovića, predsednika Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, i natpisima na našem portalu o zloupotrebama u JKP "Gradska čistoća", policija i tužilaštvo nisu reagovali. Reč je o kupovini tablet računara koje je naručio istaknuti naprednjak i direktor pomenutog JKP - Marko Popadić, čija je cena po komadu bila 32.000 evra, a nabavka je išla preko firme Slaviše Kokeze.

Iako se prema papirima za nabavku, odnosno, ugovoru javne nabavke, stiče utisak da je sve regularno, postavlja se pitanje – kako je moguće da jedan tablet uređaj toliko košta?

Željko Veselinović, foto: Medija centar Beograd

„Oni to pravdaju skupim softverima, odnosno, programima koji navodno koštaju na hiljade evra, a ta cifra bez istrage ne može biti utvrđena. Ti uređaji su uzeti da bi bili kao pomoć odeljenju koje se zove “cipelići”. Tu svi rade po kazni, odnosno, tu su svi oni koji su se zamerili Marku Popadiću koji je na čelu Čistoće. Njihov posao je da idu od radnje do radnje, da im nude usluge Gradske čistoće, i to idu peške, zato su prozvani “cipelići”. To je veoma težak i degradirajući posao, jer svi plaćaju izbacivanje đubreta preko Infostana. U toj grupi ima i bivših upravnika. Dakle, za tu grupu su nabavljeni ti tableti, kao da njima pomognu. Nabavljeno je 50 uređaja, a u “cipelićima” ima 150 ljudi. Šta je sa ostatkom? Drugo, niko ne ume ta koristi te programe“, kaže Željko Veselinović.

Potom ističe da je pomenuto odeljenje napravljeno sa ciljem da se pravda novac koji nestaje iz budžeta.

„Za Javno komunalna preduzeća na godišnjem nivou se izdvaja budžet u visini od 35 miliona evra. Da bi opravdali taj novac, u Čistoći recimo, napravljeni su „cipelići“ u koje je sada kao uloženo oko 190 miliona dinara za te tablete. Tako su opravdali pare koje uzimaju iz budžeta“, priča Veselinović i ističe da niko od nadležnih nije sproveo istragu za nabavku tableta koji koštaju milione.

marko popadić i slavis kokeza
Marko Popadić i Slaviša Kokeza, Foto: Screenshot/Youtube/Kosovo Online, BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Podsetimo, poslednja u nizu afera koja je izvedena u JKP „Gradska čistoća“ išla je preko firme Slaviše Kokeze koji je bio saslušan zbog povezanosti sa Veljkom Belivukom.

“Javnom nabavkom bi trebalo da se pozabavi Tužilašto i ispita navode Marka Popadića da je naložio JKP „Gradska čistoća“ da naruči i plati 50 uređaja sa futrolama i nekakvim softverom u visini od 188.883.600,00 dinara, što je znatno više od 28.000 evra za komad, jer kada se ta milionska suma podeli na 50 ispada da jedan uređaj košta čak 32.000 evra”, kaže Veselinović koji je u skladu sa ovim tvrdnjama priložio ugovor javne nabavke pomenutih tablet uređaja.

JKP Gradska čistoća, javna nabavka, tablet, dokument, papir, Željko Veselinović
Foto: Nova.rs
JKP Gradska čistoća, javna nabavka, tablet, dokument, papir, Željko Veselinović
Foto: Nova.rs
JKP Gradska čistoća, javna nabavka, tablet, dokument, papir, Željko Veselinović
Foto: Nova.rs

 

 

JKP Čistoća nije odgovorila na pitanja Nova.rs

Ekipa Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt najpre sa Popadićem, koji je, nakon što smo se predstavili, samo kratko rekao da se obratimo njegovo PR službi, a potom spustio slušalicu. Pitanja u vezi sa malverzacijama za koje Popadića optužuju sindiklaci, uputili smo i na zvaničnu mejl adresu preduzeća, ali do objavljivanja teksta, nismo dobili odgovor.

 

Inače, pomenuti direktor Popadić “proslavio” se snimkom iz Pančeva u kojem, između ostalog, kaže – da kiša natoplja stabla i da drveta stradaju. Bio je šef kabineta ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram