Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Maka Hašim (50), radnik JKP Gradska čistoća, preminuo je juče u Beogradu nakon sedam dana borbe za život, uzrokovane tragedijom koja se dogodila kada ga je, tokom radnog vremena, priklještio kamion za odnošenje smeća. Kako Nova.rs saznaje, stradali radnik je kobnog dana, mimo zakona i propisanih pravila u "Čistoći", angažovan da radi na drugom radnom mestu za koje nije bio radno sposoban, zbog čega sindikat Sloga traži da se ispita odgovornost nadležnih u JKP za ovu nesreću.

Naime, kako saznajemo, stradali Hašim je sa mesta čistača poslat da podiže teške kante i stoji na zadnjoj platformi kamiona u pokretu, iako je od strane medicine rada posedovao ekspertizu da boluje od najtežih bolesti, zbog čega je i raspoređen da radi na mestu radnika –čistača.

„Udruženi sindikati Srbije “Sloga” zahtevaju smenu i utvrđivanje odgovornosti u JKP „Gradska čistoća“ zbog tragične smrti radnika Make Hašima, koji je juče preminuo u bolnici od posledica tragedije koja se desila pre nedelju dana kada ga je teško povredio i priklještio kamion za iznošenje smeća koji se kretao unazad“, kažu iz sindikata.

Ističu da je Maka Hašim radio mimo zakona.

„Prema informacijama koje smo dobili od zabrinutih ali i uznemirenih radnika, stradali Hašim je mimo zakona, bez rešenja i protivno njegovoj radnoj sposobnosti sa mesta čistača poslat da podiže teške kante i stoji na zadnjoj platformi kamiona u pokretu, iako je od strane medicine rada posedovao ekspertizu da boluje od najtežih bolesti i kao takav je po rešenju stavljen na mesto radnika –čistača.

Zahtevamo od Inspektorata rada da utvrdi i obavesti javnost kako i pod kojim uslovima se desila ova tragedija, a posebno nas zanima njegovo upućivanje na rad na teškim poslovima iako se radilo o radniku sa ozbiljnim invaliditetom i zdravstvenim dijagnozama“, kažu i ističu da ovo nije izdvojen slučaj.

„Posebno smo zabrinuti što se o ovoj tragediji čutalo nedelju dana i što se po našim saznanjima u JKP „Gradska čistoća“ na teže poslove sve više mimo rešenja upućuju invalidi i bolesni ljudi, jer se novi radnici ne primaju zbog nagomilanog partijskog kadra koji je preplavio kancelarije i parazitira na grbači radnika izvršilaca“, navode za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare