Ekipa "Nova.rs" napadnuta je danas na Vračaru u Ulici Nikolaja Krasnova (bivšoj Avalskoj) kada je pokušala da snimi ruševinu koja je ostala iza predratne palate, koja je nemarom Grada, volšebno ostala bez statusa spomenika kulture, a potom prodata investitoru. Dvojica muškaraca, koji su nam se predstavili kao "predstavnici investitora" najpre su pokušali da nas legitimišu, a kada smo im odgovorili da na to nemaju pravo, kao i da snimamo sa javne površine i ruševinu stambenog, a ne vojnog ili bilo kog drugog zaštićenog objekta, zapretili su da će polomiti kameru.

Na ekipu portala „Nova.rs“ najpre se obrušio mlađi muškarac koji je opomenuo da nije dozvoljeno snimanje gradilišta, bagera i radova uopšte. Pripretio je da će pozvati drugu osobu sa gradilišta, a zatim otišao.

Odmah nakon njega prišao nam je drugi „predstavnik investitora“ kako sebe naziva i još jednom nam ponovio da ne možemo tu da snimamo. Zatim je, kako nam je kazao, pozvao advokata koji ga je posavetovao da nam uzme lične podatke. Pokušao je da nas legitimiše, a kada smo mu objasnili da nije službeno lice i da na tako nešto nema prava, odustao je, ali je svakako najavio krivične prijave koje će podneti protiv članova ekipe.

Podsećanja radi, portal Nova.rs objavio je juče priču o rušenju jedne predratne vile u toj ulici.

Kontroverze o tome kako je zemljište na kom se nalazila vila postalo građevinsko, odbnosno kako je objekat koji je bio pod zaštitom države, najednom izgubio status „pod zaštitom države“ , do danas nije u potpunosti rasvetljeno. Činjenica je da je vila tu zaštitu uživala do prošle godine, kada je trebalo da joj bude i produžena, ali kada je i čitav kvart trebalo da bude upsian i zaštićen kao celina.

To se pak, nije desilo već je umesto rešenja o produžetku zaštite pojavilo ono o rušenju. Ispostavilo se da čitav deo takozvanog „istočnog Vračara“ još uvek čeka da bude upisan u registar kao zaštićena celina, a da je to „čekanje“ iskoristio investitor i u legalnim okvirima dobio dozvolu za gradnju.

Bonus video: Urušavanje zgrade u Vidovdanskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare