Zgrada u Vidovdanskoj ulici. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Slučaj obrušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici u Beogradu pre mesec dana, izazvanog kopanjem temeljne jame na susednom gradilištu, još jednom je na površinu izbacio javašluk kome su Beograđani izloženi godinama i otvorio niz pitanja.

Zgrada u Vidovdanskoj obrušavala se u dva navrata, jednom pre mesec dana i to samo petnaestak minuta nakon što su stanari evakuisani, a drugi put pet dana kasnije i to u trenutku kada su nesrećni ljudi došli da obiđu svoje stanove. Oba puta svedočili su kako pred njihovim očima nestaje sve što su gradili godinama – od uspomena do materijalnih, vrednih stvari. Krivična prijava protiv investitora i izvođača radova je pokrenuta, Vračarcima je obećana nova zgrada, a u međuvremenu će biti zbrinuti u privremenom boravku u stanovima na Voždovcu. Iako na prvi pogled deluje kao da se dolazi do rešenja ove situacije, neka od pitanja ostala su da „vise“ u vazduhu.

Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

1. Ko je dao dozvolu za gradnju zgrade na toj lokaciji?

Grad Beograd i različiti njegovi sektori i službe još istog dana su stanarima obećavali rešenje njihovog problema, najavili da će umesto njih podneti prijavu protiv odgovornih i obećali im da će dobiti nove stanove. Međutim, niko ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje odgovornost onih koji su dali dozvolu za zidanje tolike zgrade na mestu gde je nekada bila jednospratna kuća.

2. Zbog čega temeljna jama nije propisno obezbeđena sa strane gde je srušena zgrada?

Istog dana kada je došlo do rušenja, na licu mesta mogle su se videti poluge koje su pridržavale levu stranu jame i objekat koji se nalazi tik uz ulicu, dok je druga strana bila potpuno nezaštićena. Teško je poverovati da izvođač radova, ma koliko neiskusan i nestručan bio, nije pomislio da bi do ovoga moglo doći, posebno imajući u vidu da je sa neobezbeđene strane zgrada starije gradnje i imajući u vidu da su građani danima prijavljivali pukotine na zidovima.

3. Ko je naredio bageristi da zaustavi zatrpavanje jame neposredno pre drugog rušenja?

Prilikom drugog obrušavanja zgrade, bagerista je neposredno pre nego što je još jedan deo zgrade pao u jamu, ugasio mašinu i prestao da nasipa materijal kojim je trebalo zaštiti objekat od ponovnog rušenja. Na pitanje stanara zbog čega je to učinio, rekao je da mu je naloženo da prestane sa kopanjem, ali ko mu je to naložio, nije hteo da otkrije.

4. Zašto zgrada već prvog dana nije obezbeđena od daljeg obrušavanja?

Iako je bilo najavljeno da će zgrada nakon prvog urušavanja biti obezbeđena, posebno stan koji je ostao da visi iznad obrušenog, to se nije dogodilo. Nedelju dana kasnije, obrušio se i taj stan naočigled prestravljenih stanara koji su došli da obiđu zgradu, nadajući se da se radi na saniranju.

5. Zašto se investitor i izvođač saslušavaju tek nakon mesec i više dana?

Iako je krivična prijava protiv investitora i izvođača radova podneta istog dana, 16. jula, te su tog dana i saslušani od strane policajaca, ostalo je nejasno zbog čega se na njihovo saslušanja pred tužiocem čeka više od mesec dana, posebno imajući u vidu da je stvar prilično jasna.

Foto:E-Stock_dusan_milenkovic

6. Ko će profitirati od nesreće stanara?

Zemenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će na mestu urušene zgrade izgraditi novi objekat sa stanovima za sve stanare, međutim, u njegovim izjavama provejava i najava da će osim stanova namenjenih ugroženim porodicama biti izgrađeni i stanovi namenjeni tržištu. Kakvi su to stanovi, koliko će ih biti i kome će otići novac od njihove prodaje, nije pojašnjeno.

Bonus video: Rušenje u Vidovdanskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare