Foto:N1; shutterstock; Antonio Ahel/ATAImages

Veljko Belivuk, prvooptuženi u slučaju ozloglašenog klana Belivuk - Miljković, koji se tereti za najteža krivična dela, tokom svog izlaganja u Specijalnom sudu dotakao se i slučaja iz 2017. godine, poznatog kao "ubistvo na šinama". Belivuk je bio osumnjičen i uhapšen zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, ali je pod misterioznim okolnostima oslobođen, a razlog je bio sporan DNK trag, koji se ispostavio kao "nepotpun". On je upravo ovaj slučaj iskoristio kako bi istakao da može da se manipuliše DNK tragovima. Nova.rs podseća na ubistvo karatiste, kao i na sve nelogičnosti koje su isplivale u ovom slučaju.

Aludirajući na to da se, kako tvrdi, u Srbiji nameštaju DNK dokazi, Belivuk je ispričao situaciju koju je imao tokom suđenja za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića.

U pomenutom slučaju, on je oslobođen upravo zbog nedostatka dokaza, a iako se prvobitno tvrdilo da je pronađen njegov DNK trag na ulaznim vratima zgrade u kojoj je žrtva živela, došlo je obrta na kraju suđenja. Veštakinja u postupku tvrdila je da njegov DNK nije pronađen, odnosno da je došlo do greške u komunikaciji policije i nje.

Vlastimir Milošević Foto: Facebook

„Priložili smo dokaz o forenzičaru koji je priznao da je namestio DNK u jednom slučaju i za to niko nije odgovarao. Forenzičari svojom opremom „slučajno“ mogu da prenesu DNK. Dakle, sa DNK može da se manipuliš, kapirate o čemu pričam“, rekao je on sudiji.

Belivuk je zamolio da se u dokaze uvrste navodi forenzičara biologa Milice Keckarević o tome kako može da se slučajno ili namerno DNK prebaci sa jednog na drugo mesto. Reč je upravo o veštakinji koja je analizirala DNK tragove pronađene na mestu ubistva Miloševića.

Ubistvo na šinama – misterija pronađenog DNK 

Vlastimir Milošević, karatista koji se bavio obezbeđivanjem klubova, brutalno je ubijen 30. januara 2017. godine u sačekuši, kada je na njega ispaljeno više hitaca na tramvajskim šinama.

Milošević je ubijen u januaru 2017. ispred zgrade u kojoj je stanovao u samom centru Beograda, a zbog zločina je posle samo nekoliko dana uhapšen vođa navijača grupe „Principi“, tada „Janjičari, Veljko Belivuk. Iako se najpre sumnjičio za krivično delo ubistvo, ubrzo je došlo do izvesnih promena, koje su bacile potpuno novo svetlo na ceo slučaj.

Tako je tužilaštvo, nakon šestomesečne istrage, Belivuka optužilo samo za pomaganje u zločinu, da bi posle suđenja bio oslobođen krivice. Kako je došlo do preokreta i dalje nije zvanično obelodanjeno, a verzija koja je plasirana sudu bila je da DNK trag nađen na automobilu korišćenom prilikom ubistva nije bio potpun. Na optuženičkoj klupi zajedno sa Belivukom bio je i Marko Miljković, koji se i sada nalazi iza rešetaka zajedno sa svojim saradnikom.

Razlog oslobađanja bio je upravo DNK trag pronađen nakon ubistva.

Sporan je bio nalaz sudske veštakinje Milice Keckarević Marković koja je radila na najvažnijim dokazima protiv Belivuka – tragovima njegovog DNK.

Ona je ispričala da je na čaurama sa lica mesta pronađen trag nepoznate muške osobe, a da je Belivukov trag bio na bravi gepeka automobila korišćenog prilikom ubistva.

Pročitajte još:

Na ovom tragu, međutim, postojao je i DNK druge osobe zbog čega su advokati tvrdili da je dokaz zbog toga nedovoljno čvrst.

U njenom konačnom izveštaju ne spominje se da je Belivukov genetski materijal pronađen i na kapiji zgrade u kojoj je stanovao Milošević, iako je to pisalo u krivičnoj prijavi dostavljenoj tužilaštvu. Ona je rekla da je reč o grešci u komunikaciji između nje i policije i da zapravo na kapiji nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka.

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

O spornom DNK tragu govorio je i sam ministar policije Aleksandar Vulin i to nakon hapšenja Belivukove grupe. Ministar je tada rekao da ovog puta ima dovoljno dokaza i da „nema bojazni da će dokazi nestati kao u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, kada je iščezao uzorak Belivukovog DNK pronađen na licu mesta“.

Postavlja se pitanja, kako su dokazali nestali i kako je uzorak Belivukovog DNK tada misteriozno nestao, što danas vođa klana koristi kao sopstveni adut, instistirajući da nadležni manipulišu DNK dokazima.

Oglasila se i forenzičarka Keckarević

Povodom jednog od tekstova Nove.rs o ubistvu karatiste Miloševića, reagovala je i sama forenzičarka Milica Keckarević. Ona je u junu ove godine poslala dopis o pomenutom slučaju.

„Sudski veštaci za DNK analize sa Biološkog fakulteta u Beogradu ni u jednom trenutku postupka, uključujući istragu, a zatim suđenje Veljku Belivuku i dr. za ubistvo Vlastimira Miloševića, nisu promenili sopstveni nalaz o pronađenim DNK tragovima, odnosno nikakav DNK uzorak nije nestao. Naime, rezultati koji su dati u Obaveštenju o toku veštačenja Biološkog fakulteta u Beogradu od 06.02.2017. godine su potvrđeni i dopunjeni u nalazima od 26.04.2017. godine, a što je i doc. dr Milica Keckarević Marković kao predstavnik tima veštaka sa Biološkog fakulteta potvrdila u svom iskazu datom na glavnom pretresu održanom 06.03.2018. godine. Takođe, DNK nalaz u ovom predmetu nikada nije osporen, a što se može videti u presudi donetoj 11.05.2018. godine (predmet K.br.357/2017 Višeg suda u Beogradu).“

BONUS VIDEO: Počelo suđenje Belivukovoj grupi. Koliko je važno što je suđenje javno?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare