Foto: Shutterstock/Ilustracija

Osnovni sud u Kotoru u ponedeljak će izreći presudu maloletnom M. S. (17) koji je je optužen da je 11. jula izazvao pomorsku nesreću u kojoj je poginula tridesetjednogodišnja Maja Šljivančanin, dok je njen verenik Vladimir Stanišić povređen. Tužilac Srđan Jovanović zatražio je prilikom izricanja završnih reči da se M. S., inače sin srpskog biznismena, kazni maloletničkim zatvorom, pišu crnogorski mediji.

Kako prenosi portal Vijesti, tužilac za maloletnike istakao je tokom suđenja da u celosti ostaje pri navodima optužnice.

On je dodao da osnovanost i zakonitost predloga za izricanje krivične sankcije proizilazi iz dokaza iznetih tokom postupka, a naročito iz nalaza i mišljenja veštaka pomorske struke, prema kojem je maloletnik izazvao pomorsku nesreću jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbegavanju sudara na moru.

Pročitajte još...

Sa druge strane, punomoćnici oštećenih tražili su od suda da maloletniku izrekne kaznu maloletničkog zatvora.

Tvrdili su da je odbrana M.S. o tome kako je došlo do nesreće obesmišljena sprovedenim dokazima i da je jedini uzrok nesreće – brzina. Advokati oštećenih su naveli i deo nalaza veštaka u kojem se navodi da maloletnik nije smeo isploviti iz marine bez overene „crew liste“.

Advokati Vladimir Vuleković i Zdravko Begović, koji zastupaju sina srpskog biznismena, predložili su da se sedamnaestogodišnjaku izrekne vaspitna mera strogog nadzora shodno preporukama stručnih službi koje su procenjivale njegovu ličnost i psihološko stanje.

Odbrana je istakla i da je odgovornost za izazivanje nesreće i na Vladimiru Stanišiću, koji je upravljao barkom na kojoj se nalazio sa nastradalom verenicom.

Podsetimo, nesreća se dogodila 11. jula oko 14 sati, na moru između plaže Mogren i ostrva Sveti Nikola. Uhapšenom S. M., koji se sin srpskog biznismena, na teret se stavlja teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Mediji su tada prenosili da je mladić u Crnu Goru došao nekoliko dana pre nesreće privatnim avionom, kao i da je jahta koju je vozio kobnog dana u vlasništvu njegovog oca.

Pročitajte još...

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare