Željko Milovanović, Foto:privatna arhiva

Plaćenom ubici Željku Milovanoviću sutra se pred Višim sudom u Beogradu nastavlja suđenje zbog pljačke pošte u Beočinu 2005. godine, nekoliko teških krađa od 2001. do 2003. godine i držanja arsenala oružja i ekspoloziva u garaži u Somboru 1998. godine.

Ivo Pukanić, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Milovanović je 2015. godine u Specijalnom sudu u Beogradu pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića 23. oktobra 2008. u Zagrebu. Zbog istog dela na istu kaznu osuđen je i u Hrvatskoj, ali kaznu služi u Srbiji.

Povodom optužbi za pljačku pošte u Beočinu 2005. godine i držanja arsenala oružja i ekspoloziva u garaži u Somboru i razbojništva bio je osuđen na šest godina zatvora, dok su ostale optužbe za teške krađe i druga krivična dela bile odbijene, ali je tu presudu Apelacioni sud u Beogradu u celosti ukinuo 2017. godine naložio da mu se suđenje ponovi.

Suđenje mu se iz bezbednosnih razloga održava u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Milovanoviću se u ovom postupku suđenje ponovlja zbog optužbi da je od 1998. godine do 26. marta 2003. godine u garaži u Somboru neovlašćeno držao 803 grama plastičnog eksploziva sa sporogorećim štapinom, prigušivače, pištolje, samostrel, pušku, ručnu bombu i metke.

Takode jer je sa još dvojicom saradnika, koji su u međuvremenu pravosnažno osuđeni, izvršio pljačku pošte u Beočinu 2005. godine odakle su odneli 194.883 dinara i 930 evra, ali ih je nakon toga policija presrela i uhapsila.

Milovanoviću se suđenje ponovlja i u odnosu na još tri teške krađe u Vrbasu, Novom Sadu i jedno razbojništvo u Bačkom Monoštoru koja su se dogodila izmedu 2001. i 2003. godine.

Na optužnici je protiv njega je i niz krivičnih dela za koja je optužba protiv Milovanovića bila odbijena zbog zastarelosti, a to su – falsifikovanje isprave, nedozvoljeno nošenje oružja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Pukanić je ubijen 23. oktobra 2008. eksplozivom koji je podmetnut pod njegov auto na parkingu ispred redakcije. Sud je utvrdio da ga je tu postavio Milovanović koji se prethodno na lice mesta dovezao skuterom, što su zabeležile i bezbednosne kamere, te da je to učino za imovinsku korist koja nije opredeljena presudom.

Milovanović je uhapšen u jednom stanu na Dorćolu, 31. maja 2009. i od tada je u pritvoru.

Poznat i po pokušaju bestva iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu zajedno sa „kolegom“ Sretkom Kalinićem koji je takođe pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog niza ubistava koja je izvršio kao pripadnik „zemunskog klana“.

Izvršio je još dva bekstva – tokom privodenja u beogradsku Palatu pravde 2004, kao i iz zatvora u Istočnom Sarajevu.

Prema srpskom zakonodavstvu sabiranje kazni nije moguće, te u svakom slučaju, koliko god godina zatvora da dobije u ovom postupku, opet će mu biti izrecena jedinstvena, maksimalna kazna od 40 godina zatvora na koju je već osuđen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram