Ubica Stojanovića nije uspeo da pobegne „pametnim kamerama“

Hronika 23. sep. 202019:22
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Printscreen/Instagram

Srpska policija uspela je, zahvaljujući savremenim tehnologijama, da za samo sedam dana rasvetli brutalnu likvidaciju Strahinje Stojanovića (30) na Novom Beogradu, koji je poginuo kada je eksplodirao njegov terenac "BMW X5", ispod kog je bio postavljen plastični eksploziv "pentrit". Takozvane "pametne kamere" koje su pre nekoliko meseci postavljene u srpskoj prestoinici, usnimile su osumnjičenog Milivoja L. (49) iz Gradiške na dan ubistva kako izlazi iz podzemne garaže u kojoj je Stojanovićevo vozilo bilo parkirano, a policija pretpostavlja da će preko njega, uskoro identifikovati i nalogodavca ovog brutalnog zločina.

Već u prvim satima istrage, forenzičari su na mestu eksplozije  uspeli da prikupe delove paklene naprave, među kojima su bile i metalne matice za šrafove, koje se koriste kako bi povećale reazornu moć bombe. Kako portal Nova.rs saznaje, pored bombe, pronađeni su i DNK tragovi, koji su navodno takođe bili od presudne važnosti za identifikaciju osumnjičenog.

Takođe, veštak za eksplozije Radovan Popović izjavio je za naš portal još prošle nedelje da će upravo delovi eksplodirane bombe i detonatora biti ključni za istragu. Istovremeno, policija je tako nekoliko dana strpljivo i temeljno pregledala snimke nastale uoči eksplozije, a pored „pametnih“ osumnjičenpog ubicu su uhvatili i vodeo-nadzori sa okolnih objekata. 

Stojanovićev automobil posle ekplozije, Foto: Nova.rs

Istražiteljima je zapao za oko muškarac neobične tetovaže i ožiljka, na električnom biciklu koji je bio udaljen par stotina metara od Stojanovićevog vozila, pre nego što je bilo razneto. Taj detalj je bio okidač da se moć pametnih kamera iskoristi i svi bitini detalji uvećaju što je olakšalo dentifikacijuosumnjičenog.

Pročitajte još:

Osoba sa snimka je zatim upoređena sa raspoloživim biometrijskim podacima u bazi MUP-a- Upravo ovo je omogućilo da MUP- ovi analitičari identifikuju Milivoja L. državljanina Srbije i Bosne i Hercegovine kao osumnjičenog za likvidaciju Strahinje Stojanovića.

Policija je zatim krenula u praćenje trase kojom se kretao osumnjičeni uz pomoć pametnih kamera što je omogućilo brzo identifikovanje lokacije gde se krije osumnjičeni. Analizirana je cela trasa u odlasku do automobila pod koji je postavljena bomba i sam povratak osumnjičenog posle izvršene likvidacije u stan, u koji je posle policija upala, ali Milivoja tu nije zatekla.

„BMW X5 potpuno uništen, Foto: Nova.rs

Kako je policija saopštila za vikend osnovano se sumnja, M. L. je 13. septembra ove godine u jutarnjim časovima, iz stana na Vračaru otišao električnim biciklom do jedne podzemne garaže u Novom Beogradu, gde je na automobil S. S. postavio improvizovanu eksplozivnu napravu.

Pročitajte još:

On je, kako se sumnja, eksplozivnu napravu, koju je postavio na donji deo karoserije ispod vozačevog sedišta, daljinski aktivirao istog dana oko 12 časova, a od zadobijenih povreda S. S. je ubrzo preminuo.

Policija je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, protiv M. L. podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo. U saradnji sa drugim državnim organima u toku je raspisivanje međunarodne poternice, pošto osumnjičeni nije samo državljanin Republike Srbije.

Osumnjičeni Milivoje L., Foto:Screenshot/Twitter/@Pluton45873221

Podsećanja radi, u nedelju, 13. septembra oko 12.15 sati došlo je do eksplozije u Omladinskim brigadama na Novom Beogradu. U džipu koji je odleteo u vazduh nalazili su se Strahinja Stojanović i Kolumbijka Sonja Suarez Gomez, koja je u napadu prošla sa lakim telesnim povredama.

U žižu javnosti Stojanović je došao u avgustu 2018. godine, kada je u zemunskom naselju Galenika eksplodirao automobil marke “audi” u kom je u trenutku eksplozije bila bivša misica iz Španije Olat Bilbao Gonzales. On je pukom srećom ostao nepovređen, jer se nekoliko trenutaka ranije, vratio do stana po svoj mobilni telefon. Iz zatvora, u kome je bio zbog izazivanja opšte opasnosti, izašao je nekoliko meseci ranije, u aprilu 2018. godine.