Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prvo osnovno tužilaštvo je na današnjem ročištu zatražilo je za Aleksandra Mitrovića, sina vlasnika Pinka Željka Mitrovića, kaznu od 16 meseci zatvora. Njemu se sudi pod optužbom da je u saobraćajnoj nesreći u julu 2013. usmrtio maloletnu Andreu Bojanić. Alekandar Mitrović je ponovio da nije kriv za nesreću i da mu je ona promenila život iz korena.

Presuda će biti objavljena sledeće nedelje, 6. oktobra, piše sajt Raskrikavanje.

Ovo suđenje je završeno posle dva održana i dva odložena glavna pretresa.

Tužilac Saša Milijanović je ponovio da traži godinu i četiri meseca zatvora, uz napomenu da je Mitrović bio u pritvoru 3 meseca – od jula do oktobra 2013. Tužilaštvo je tražilo i da mu sud zabrani da godinu dana upravlja vozilom. Advokat porodice Andree Bojanić, Saša Petrović rekao je da se pridružuje tom zahtevu kao i da je „svim poštenim dokazima koji su izneti u ovom postupku“ utvrđeno da je Mitrović vozio 80 kilometara na čas.

Danko Cvejić, advokat oca pokojne Andree Bojanić u svojim završnim rečima rekao je da činjenica da ovaj postupak traje već sedam godina znači „da pravda nije i neće biti zadovoljena“ kao i da je tužilaštvo zatražilo blagu kaznu za Mitrovića.

Advokati Aleksandra Mitrovića, ali i on sam ponovili su da nije kriv za ovu nezgodu koja mu je iz „korena promenila život“.

„Nisam kriv i život mi se promenio iz korena nakon ove nesreće. Jako mi je žao zbog svega što se dogodilo“, kazao je Mitrović.

Podsetimo, Aleksandar Mitrović je prvostepenom presudom u julu 2019. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana kućnog zatvora za dva krivična dela: za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja dobio je 11 meseci, a za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi još pola godine. U međuvremenu, za drugo krivično delo – nepružanje pomoći povređenom, nastupila je potpuna zastarelost. Naime, maksimalna kazna za ovo delo je tri godine, a zastarelost nastupa nakon što protekne duplo više vremena od predviđene maksimalne kazne. S obzirom da se nesreća dogodila u julu 2013, apsolutna zastarelost nastupila je u julu 2019. godine. Apelacioni sud je zbog toga preinačio presudu za to krivično delo i odbio optužbu, te za to delo Mitrović više neće moći da bude osuđen. U odnosu na drugo krivično delo – teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja Apelacioni sud je presudu ukinuo i predmet vratio opet u Prvi osnovni sud.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare