Foto: Nova.rs

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je zatvorski pritvor i odredio meru zabrane napuštanje stana advokatu Dejanu Lazareviću, drugooptuženom pripadniku organozovane kriminalne grupe Darka Šarića, kojoj treba da otpočne suđenje za pokušaj ubistva svedoka-saradnika Nebojše Joksovića.

Lazarević je prebačen u kućni pritvor uoči početka postupka, odnosno pripremnog ročišta, koje je trebalo da se održi pre tri dana, ali je odloženo za danas.

Odluku da se Lazarević prebaci u svoj stan donelo je tročlano veće Apelacionog suda, koje su činile sudije Sretko Janković, Milimir Lukić i Maja Ilić.

Zanimljivo je da je sudija Janković, koji je odlučivao o Lazarevićevom pritvoru, bio i član novoformiranog petočlanog veća, koje je u oktobru prošle godine, izreklo Šariću pravosnažnu presudu od 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.

Darko Šarić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Prethodnu pravosnažnu presudu, kojom je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora za isto delo, ukinuo je Vrhovni kasacioni sud zbog povrede zakona. Tada je, podsetimo, utvrđeno da je u veću sudija bilo njih dvoje, koji su ranije, u raznim fazama postupka, postupali u Šarićevom predmetu.

Sudije su zato morale da budu promenjene, a na mesto jednog došao je upravo sudija Janković i to kao sudija izvestilac. Pored njega u konačnom veću su bili i Nada Hadži-Perić, Tatjana Vuković, Marko Jocić i Vesna Petrović.

Kako je ranije pisao Krik, Apelacioni sud koji je umanjio Šariću kaznu za godinu dana, istovremeno, u obrazloženju svoje odluke, nije objasnio kako je on, kao šef kriminalne grupe, uspeo da dobije manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića – koji je osuđen na 15 godina zatvora.

Zanimljivo je da je svoju poslednju odluku, Apelacioni sud zvanično saopštio pet meseci nakon što je ta odluka doneta.

Po gotovo identičnom modelu, ostalo je nejasno kako je advokatu Lazareviću, kao drugooptuženom u postupku koji još nije otpočeo, određena blaža pritvorska mera, u odnosu na druge niže rangirane optužene pripadnike Šarićeve grupe.

Pretres vile Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, advokat Dejan Lazarević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inače, pored sudije Jankovića, o zatvorskim danima optuženog Šarićevog advokata Dejana Lazarevića, odlučivala je i sudija Maja Ilić, javnosti poznata iz propalog procesa koji je vodila pred Specijalnim sudom protiv vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića.

Čak dve osuđujuće presude koje je izrekla Miškoviću zbog utaje poreza Apelacioni sud je ukinuo. U obrazloženju je bilo navedeno da je sudija Ilić prekršila Ustav jer se obratila Ministarstvu finansija i Narodnoj skupštini za mišljenje da li Mišković treba da plati porez. Time je, kako je tada naveo ovaj sud, prekršila načelo podele vlasti i nezavisnost sudske vlasti. Neposredno nakon ovoga, sudija Ilić je i sama unapređena u sudiju Apelacionog suda.

Podsetimo, advokat Lazarević se optužnicom tereti da je sa okrivljenim Šarićem dogovarao ubistvo Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupcima koji se od ranije vode protiv Šarića zbog šverca kokaina i pranja novca, kao i da je, nakon što je grupa odustala od ubistva, učestvovao u pokušajima diskreditacije Joksovića kao svedoka saradnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar